Съвети за възстановяване след артроскопска интервенция

Какво е необходимо да  следвате като съвети за възстановяване при артроскопска интервенция?

Всеки ден раздвижвайте внимателно крака в коляното, колкото ви позволява болката и превръзката. Започнете полека да го натоварвате постепенно 3-4 дни след операцията. След втората седмица конците вече са свалени.

Масажите, ледените компреси и противовъзпалителните продължават до пълното раздвижване и натоварване на коляното. Упражненията трябва да активизират раздвижването и да увеличат натоварването, отчитайки във всеки един момент реалното ви състояние.

Ако в определен момент изпитате болка, спрете упражнението и се върнете към него след няколко дни.

След четвъртата седмица ходете без патерици. Вече трябва да е възможен пълен обем движение на ставата, да клякате, да се качвате и слизате по стъпала, да шофирате.

След още седмица-две вероятно ще можете да тичате.

Не спирайте с упражненията, но не се претоварвайте, за да не травмирате коляното отново. Ако преди сте спортували активно, но сега поради извънредната ситуация е невъзможно, препоръчваме да ходите пеша.

Краката са създадени, за да се движат. Това укрепва мускулите и ставните връзки, подобрява работата на самите стави. Между втория и четвъртия месец подвижността на крака ви ще е напълно възстановена.

За консултации и съвети може да се обърнете към специалистите на болница „Скин системс”:

https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-ortopediya-i-travmatologiya