Основни причини за износване на ставите и начини за предотвратяването му

Предстои да ви запознаем с основните причини, поради които ставите могат да се износят.

1. Възпаления

Най-често срещана форма са остеоартритът и ревматоидният артрит,  които атакуват съединителната тъкан на ставите. Друго често срещано възпаление е подаграта. При него кристалчета пикочна киселина се образуват в ставите и причиняват внезапна остра болка, която започва от палеца на крака и се разпространява. Добрата новина  е, че подлежи на лечение.

2.Травми

Ако повърхността на хрущяла се увреди значително при нараняване или се разкъсат поддържащи структури около самата става, тя може да започне да се износва. Често например се получава разкъсване на хрущяла на колянната или тазобедрената става, което причинява постоянно и механично дразнене и болка. Тогава обикновено се налага хирургична намеса.

3.Генетична предразположеност

Третият фактор е свързан с начина, по който са образувани ставите по време на растежа и генетичната предразположеност. Разбирането и ранното разпознаване на причините може да предотврати преждевременното износване на ставите. Не подценявайте  постоянната болка и подуване, защото те са първите сигнали за наличието на проблем и изискват намеса.

 

Съществуват и няколко основни следства, чрез които да се предотварти износването на ставите.

1. Редовни тренировки. Избягвайте застоелия начин на живот. Избирайте спорт, който да не натоварва ставите, а да ги укрепва. Например плуване или колоездене.

2. Следете теглото и укрепете мускулите си

Наднорменото тегло може съществено да повлияе здравето на ставите в негативна посока. Поддържайте добри нива на мускулна маса. Силните мускули поддържат ставите здрави. Хранете са здравословно и балансирано.

3. Здравословното хранене е от голямо значение за ставите, защото помага за по-бързото изграждане на костите и мускулите в тялото. За костите трябва да се уверите, че в диетата ви присъства достатъчно калций, който се съдържа в млякото, броколите и рибните продукти.  Също така трябва да доставяте на тялото си достатъчно протеин, който ще добавите предимно от месото. Не забравяйте и за калция, който ще получите предимно от млечните продукти.

За повече информация, може да се обърнете и към специалистите на болница ''Скин Системс''.