Няколко препоръки на СЗО за физическа активност спрямо възрастта

В продължение на много време усилията на различни правителствени и неправителствени организации са насочени към повишаване на физическата активност на населението чрез информиране и създаване на положителна нагласа и мотивация.

Изключително важно е физическата активност да навлезе колкото се може повече в ежедневието ни  чрез дейности по време на работа, придвижване и разбира се отдих и почивка. За съжаление има препятствия от различен характер, които пречат на желанието на хората да се движат, като например: липса на необходимите съоражения или мотивация.

Днес ви представяме няколко препоръки на Световната здраван организация за физическа активност спрямо три възрастови групи:

 

1.

Препоръчителна физическа активност за деца и юноши на 5 - 17 години.

Двигателната активност за децата и юношите включва игри, състезания, спорт, разходки, часове по физическо възпитание в училище, активен отдих и физически занимания със семейството.  За укрепване на дихателната и сърдечносъдовата система, натрупване на оптимална костна маса и намаляване на риска от инфекциозни заболявания, се препоръчва:

 

  • ежедневна двигателна активност, с умерена до висока интензивност, най-малко 60 минути дневно, като аеробната активност е водеща част от физическото натоварване;
  • упражнения за издръжливост (напр. бързо ходене, вдигане на тежести) се препоръчват най-малко три пъти седмично.

 

2.

Препоръчителна физическа активност за хора на 18 - 64 години

За подобряване състоянието на дихателната и сърдечносъдовата система, на костното здраве и за намаляване риска за развитие на хронични неинфекциозни болести и депресия, се препоръчва:

 

  • занимания за не по-малко от 150 минути седмично с аеробна активност с умерена интензивност или не по-малко от 75 минути седмично с аеробна активност с висока или умерена интензивност.
  • увеличаването на аеробната двигателна активност с умерена интензивност до 300 минути седмично, или на тази с висока интензивност - до 150 минути седмично;
  • двигателна активност за мускулна сила и издръжливост, включваща основните мускулни групи, трябва да се практикува 2 до 3 пъти седмично.

 

3.

Препоръчителна физическа активност за хората над 65 години.

За подобряване състоянието на дихателната и сърдечносъдовата система, на костното здраве и за намаляване риска за развитие на хронични неинфекциозни болести и предотвратяване на риска от фрактури, се препоръчва:

  • Занимания не по-малко от 150 минути седмично с аеробна активност, с умерена интензивност или с не по-малко от 75 минути седмично с аеробна активност с висока интензивност.
  • всяка серия от аеробни упражнения следва да бъде с продължителност не по-малко от 10 минути;
  • хора с ограничена подвижност от тази възрастова група трябва да включат упражнения за подобряване равновесието и координацията на движенията, както и такива за подобряване на стойката.
  • при наличие на съпътстващи заболявания (например сърдечносъдови заболявания, диабет) или функционални ограничения, след консултация с лекуващия лекар и кинезитерапевт, е необходимо прилагане на програма за двигателна активност, съобразена с индививидуалните възможности.

 За повече информация и консултация, може да се свържете с Отделение по ортопедия и травматология към болница ‘’Скин Системс’’.