Кои храни са полезни за ставите през лятото?

В разгара на лятото,  мислейки за отдих, е хубаво да помислите и за още един въпрос.

А именно - здравето на ставите ви през топлите месеци.

Умереното и рационално движение, съчетано с полезна храна, ще ви спести главоболието да посетите лекарски кабинет.

Специално за вас, днес обобщаваме няколко храни, за които се счита, че оказват благоприятно въздействие на ставите. Те са одобрени именно от  ортопедичните специалисти към Европейската асоциация.

  1. Спанак и магданоз – те ни помагат да бъдем по-здрави благодарение на витамин К, който влияе положително върху обновяването на тъканите.
  2. Сладки чушки – в тях се съдържа много аскорбиновата киселина, която увеличава тонуса на малките кръвоносни съдове, а те снабдяват с хранителни вещества хрущяла.
  3. Пресен чесън и праз – изключително полезна храна, богата на етеричните масла, способни да убиват микробите. Наред с това пресният чесън и празът способстват за отшумяването на възпалителните процеси в организма.
  4. Прясно козе сирене и извара– през лятото калцият е по-добре усвоим, защото прекарваме повече време на слънце. Същевременно храната,  която се усвоява от животните, също е по-богата на хранителни вещества.  И в млечните продукти се съдържат повече витамини и полезни аминокиселини.
  5. Не пропускайте на трапезата си и пресните плодове, особено череши, праскови и пъпеша.

И не пропускайте да се погрижете за краката си в жегите със следните съвети:

– Не трябва да затопляте зоната на болезнените стави, защото ако има възпаление, така ще задълбочите проблема.

– Ако краката ви са изморени и парят от топлина, то ледът може да се окаже ключът за премахването на болката: поставете на засегнатата става кърпа, а над нея сложете лед. Седнете в продължение на 20 минути, като я придържате към болезнения участък.

За повече съвети и грижи, може да се обърнете към специалистите на болница „Скин Системс”.

https://skinsystems.bg/