Какво включва профилактиката на износените стави

Износването на ставите в човешкото тяло е необратим процес. Прието е, че за намаляване на болезнената симтоматика профилактиката е от ключово значение.

При наличието на болка, оток или зачервяване е препоръчително да се потърси специализирана помощ. Важно е да се отбележи, че промените особено в тазобедрената става протичат тихо и безсимптомно. Затова проследяването на нейното състояние е повече от задължително особено при жени над 50-годишна възраст.

Специалистите ортопеди-травматолози препоръчват провеждането на комплексна профилактика, която включва следните компоненти.

  1. Подходящ хранителен режим;
  2. Умерено физическо натоварване;
  3. Прием на хранителни добавки.

Счита се, че хранителният режим като част от профилактиката за здравето на ставите  включва храни, богати на омега-3ненаситените мастни киселини. В по-голямо количество те се съдържат в някои видове риби като сьомга, херинга, както в зехтина, олио от ленено семе, шарлан  и други студено-пресовани масла.

Препоръчва се и прием на антиоксидантни храни. Основно в тях трябва да присъстват витамини и микроелементикато селен, витамин Е и С. Такива храни  са зелето, червените чушки, шипките, кивито, както и някои цитрусови плодове.

Най=полезното  физическо натоварване за профилактика на ставите е плуването. То е силно препоръчително при състояния на артрит, тъй като водата охлажда ставите и масажира тъканите около тях. Това от своя страна води до намаляване на подуването и отичане на лимфата.

Приемът на хранителни добавки  може да забави изменеията в ставите. С доказано противовъзпалително действие са куркумата и босвелията.

Много учени са доказали, че куркумата действително облекчава възпалителните ставни изменения. Неслучайно тя е част от индийската медицинска система Аюрведа.

Със същите характерни противъзпалителни свойства е и билката босвелия.

За повече информация, може да се обърнете към специалистите на Отделение по ортопедия и травматология към МБАЛ ‘’Скин Системс.’’