Ежедневни грешки, с които вредите на ставите си

Ставите са основни съставни части на тялото ни, благодарение на които се движим. Грижата за тяхната здравина и гъвкавост зависят изцяло от нас. В ежедневието си често практикуваме дейности, с които несъзнателно вредим на ставите си.

Ето кои са те:

 

  1. Прекалената консумация на кафe. Дайте старт на деня си с чаша ароматно кафе, но през останалата част от деня не прекалявайте с напитката, ако искате да имате здрави стави. Доказано е, че прекомерната консумация на кофеин влияе деструктивно на ставния хрущял.

 

  1. Обувки на висок ток. Всяка жена изглежда елегантно с тях, но ежедневната им употреба е гаранция за болки и скованост в гърба, кръста и дори врата.

 

  1. Пренебрегвате вътрешната хидратация. По-голяма част от хората споделят, че им е трудно да изпият  поне по два литра вода на ден. Но тази грешка дава своето отражение върху триенето и износването на ставите. Приемът на повече вода увеличава синовиналната течност, която е основният отговорник за здравината им.

 

  1. Бойкот на зеленолистни зеленчуци в менюто. Спанак, рукола, зеле- заредете хладилника си с тях, ако искате пъргаво тяло. Те са изключително богати на витамини K, C и A, които отговорят за синтеза на костно вещество и поддържат здравината на ставите.

 

  1. Пропускате приема на 3 омега мастни киселини. Те имат  противовъзпалителен ефект и са важни за подхранването на ставния хрущял и доброто смазване на ставите при движения.

 

 

За повече движение без болка още днес може да намалите кафето за сметка на водата и да превключите плавно на по-лека храна, която щади не само ставите, но и силуета ви.