Да отглеждате градина е хоби и здраве

Градинарството е хоби не само за нежния пол, но и за мъжете. Още по-хубаво е когато това хоби се превърне в семеен ритаул за добро настроение. Да отглеждате растения и да култивирате собствено зелено кътче затвърждава връзката Ви с природата и е здравословно.

Независимо от това дали поддържате цветна леха на вилата, или просто отглеждате на балкона няколко саксии с цветя, грижата  за тях гали сетивата.

Днес ще изброим няколко доказани ползи за здравето чрез поддържането на градина.

  1. Доказано е, че работата със земя по три часа седмично намалява риска от здравословни проблеми, сред които метаболитни нарушения и сърдечни отклонения . В същото време увеличавате нивата на добър холестерол.

 

  1. Ангажираността ви в цветна или зеленчукова градина подобрява психичния баланс. Чистият въздух и слънцето повишават нивата на хормона на щастието. Зареждате се с оптимално количество витамин D и сваляте драстично нивата на стрес. Успоредно с това се грижите и за здрава кожа, защото слънцето се справя и с някои проблеми,  сред които екземи и дерматити.

 

  1. Повишавате имунитета си. С градинарските дейности засилвате нивата на кръвообръщение, а това е равнозначно на здрав и силен имунитет.

 

  1. Борите остеопорозата. Само с няколко минути, прекарани във вашия оазис, повишавате нивата на костната плътност и предотвратявате влиянието на факторите,  водещи до ставни проблеми.

 

Ако сте сред привъжениците на здравословния начин на живот, то тогава градинарството определено може да се превърне във ваше хоби. Независимо от това дали ще отглеждате цветя, плодова или зеленчукаво градина, тази дейност е истински елексир за душата.