Аромотерапия при болки в ставите

Полезността на етеричните масла като ефективен лек при различни болежки датира от хилядолетия. Още в древен Египет археологически находки илюстрират приложението на зрънца тамян и съдове за ароматните течности в царските покои. В периода на Средновековието и Ренесанса използването на етеричните масла в лечебната практика се усъвършенства почти до наука.

Терминът “аромотерапия” сe въвежда за пръв път от химикът Рене-Морис Гатфосе през 1926, когато инцидент в собствената му лаборатория го принуждава да започне изследвания върху антисептичните и противовъзпалителни свойства на натуралните екстракти от растенията.

Извън историческия генезис на аромотерапията, в съвременната практика приложението на етеричните масла е всеобхватно.

Доказано е тяхното полезно действие върху органите и системите на човешкото тяло, особено върху опорно-двигателния апарат. Неслучайно те се прилагат при болки в ставите и състояния на артрит.

Споделяме с вас няколко масла с изпитани здравословни ползи:

  • Масло от джиндифил: съдържанието му е изключително наситено с химикали с аналгетични и противъзпалителни свойства. Изследвания показват, че то влияе директно върху нервните окончания и намалява болката и сковаността в ставите с до 40 %.

 

  • Масло от куркума- основната съставка в него е куркуминът, който съществено допринася за облекчаване на ставни неразположения.

 

  • Масло от тамян- маслото доказва своите регенериращи свойства, като има уникалната способност да съдейства за изграждането на хрущялна тъкан.

 

  • Масло от портокал- цитрусовите масла освен, че облекчават болката, имат свойството и да тонизират тялото цялостно. Доказано е неговото благоприятно въздействие при състояние на артрит.

 

  • Масло от смирна- научно изследване доказва неговата ефективност и успешна комбинация с малко от тамян за още по-висока степен на обезболяване.

 

Ако сте привърженици на натуралните лечебни средства, съветваме ви поне веднъж да опитате приложението на етерични масла. Освен успокояващия аромат и душевен релакс, ползите за тялото са доказани.