Боли ви гърба - защо?

Един на всеки трима души  се е сблъсквал със свирепи болки в кръста и гърба. Това показва проучване на Global Burden of Disease. Парализиращият дискомфорт влиза в ТОП 10 на най-разпространените заболявания, които ни изкарват от строя и влошават драстично качеството ни на живот.

Популярността на тази болежка се дължи на нейната непретенциозност – тя не иска от вас да сте бивши атлети, или да сте направили пролетно почистване и строеж на вила в едно. За да се появи е достатъчно да прекарате над два часа в една позиция на неподходящ стол в офиса.

Освен това кръстът свързва гръбнака и таза, което го превръща в буфер за цялото натоварване от движението на човешкото тяло.

Кои са най-често срещаните причини за болки в кръста?

  • Дискова херния - увреждане на един, или повече междупрешленни дискове
  • Артроза на гръбначния стълбили остеоартрит- появява се с напредването на възрастта и води до подуване и деформиране на ставите
  • Неправилна стойка – докато сте зад бюро, или заседнали в някое транспортно средство за продължително време, най-често се отпускате, позволявайки на гърба ви да заеме формата на облегалката. Старайте се да поддържате изправен гръб, изпъчени гърди, права шия. Всички други вариации на стоеж водят до изкривявания и болки.
  • Травми – не е нужно да сте ръгби състезател, или строителен работник, за да сте „абонирани“ за болката в гърба и кръста. Тя може да ви връхлети и докато си лежите на дивана с книга в ръка. Превенцията тук е в системен спорт и масажи.

 

Ако имате проблем с кръста, или с друга част от опорно-двигателния апарат, запазете час за консултация със специалистите в Отделение по ортопедия и травматология към МБАЛ Skin Systems.