Ризартроза - болезнено състояние на ръката

Ризартрозата е едно от най-често срещаните болезнени състояния на ръката. Пряко свързано е със силна болка в областта на палеца. Най-честата причина е износване - дегенерация, артроза, наречена “ризартроза”, на основната става в него. Може също да бъде симптом на възпаление или притискане на нерв в областта на китката - синдром на карпалния канал или притискане на сухожилие.

Като основна причина за появата й са типичните костни промени, свързани с възрастта и стесняване на ставите. В напредналите стадии хрущялното покритие е толкова износено, че костите се търкат една в друга.

Засегнатите най-често се оплакват от болка, когато държат върха между показалеца и палеца. При ежедневните дейности палецът не участва при извършване на движение, който често бива описват от болния като „нестабилен  и клатушкащ се палец“. В началото оплакванията възникват само в контекста на пряка дейност; впоследствие има и болка в покой или през нощта.

Физическата работоспособност също намалява и засегнатите вече не могат да се справят със задачи на работното място и в ежедневието, както преди.

Понякога артрозата на палеца може да доведе до лоша стойка, което в дългосрочен план води до износване на ставите и трайни неправилни положения.

Подобни симптоматики изискват посещение при специалист за поставяне на диагноза чрез клинични изследвания и рентгенова снимка на палеца. Така лекарят може да разпознае неправилно подравняване на ставата, а понякога и да определи типичните промени, които са възможни в хода на артрозата.

Преди да се постави окончателно диагнозата, следва да се изключат заболявания като инфекции, подагра или други ревматични заболявания.

За повече информации и консултации, може да се обърнете към специалистите на Отделение по отропедия и травматология към болница ‘’Скин Системс’’.