Проблеми в опорно-двигателния апарат на децата в подрастваща възраст

Най-често срещаните проблеми на опорно-двигателния апарат при децата са плоскостъпие, незрели тазобедрени стави, вродени криви крачета, криви пръсти на ръката, ходене навътре, ходене на пръсти, разлика в дължината на крайниците, вродена дисплазия и луксация на тазобедрената става, неправилна стойкаи сколиоза.

Много важно е родителите да обръщат внимание и да наблюдават от ранна възраст движението, ходенето и стойката на своите малчугани.

 При съмнение за нарушения в опорно-двигателния апарат непременно се консултирайте с ортопед. Тези проблеми не трябва да се пренебрегват, защото задълбочаването им може да попречи на пълноценния живот на децата, а усложненията  да бъдат по-трудно преодолими.

Днес спираме вниманието си върху един от най-честите проблемите при децата - плоскостъпието.

Счита се, че това не е заболяване, а състояние, при което вътрешният ръб на стъпалото се смъква в различна степен и може да допира земята при стъпване. При раждане този свод не е оформен, а когато детето започва да ходи изправено ставите са все още хипермобилни и арката все още не се е формирала напълно.

Статиската сочи, че вроденото плоскостъпие представлява около 5% от всички случаи и се дължи на някои вродени деформации на ходилото. В останалите 95% се придобива в детската възраст. 10% от придобитите случаи се дължат на различни заболявания като рахит, парализа и травми. При всички останали случаи се касае за т.нар. „статично“ плоско ходило.

При повечето подрастващи плоскостъпието няма симптоми. Родителите обикновено забелязват, че децата им лесно се изморяват, имат нестабилна походка, износват и деформират обувките си, а петите им са леко изкривени навън.

При по-тежка симптоматика физическата активност е ограничена. Налице са уморяемост при ходене и болки в краката и ходилата.  Други признаци са често схващане в областта на ходилата, затруднение при скачане и бягане.

Напомняме, че профилактичните прегледи на децата при детски ортопед  са важна част от тяхното развитие.

За повече информация, може да се обърнете към Отделение по ортопедия и травматология на болница „Скин Системс”.