Петте най-често срещани ортопедични проблеми при бебетата

Масовото схващане на родителите при поява на новородено е, че то трябва да бъде заведено на ортопед едва след като проходи. Грешка – първият профилактичен преглед е препоръчителен още на двумесечна възраст. Тогава специалистът търси вродени заболявания в опорно-двигателния апарат, най-вече луксация на тазобедрените стави. Следващите посещения при ортопед в календара на всеки млад родител трябва да маркират възрастта 6 месеца, 4 и 6 годинки.

Кои са най-често срещаните ортопедични проблеми при бебетата?

Плоскостъпие

Сводът се оформя в процеса на израстване – в този смисъл плоскостъпието става проблем, когато сводът не се развие напълно. Дори тогава обаче детето има пълна свобода на движение, то ходи нормално и спортува. При поява на болка потърсете решение при ортопед, който може да препоръча стелки за облекчаване на състоянието.

Тежестта на тялото пада върху пръстите на краката

Децата често прохождат на пръсти и именно там се фокусира основната тежест на тялото. Проблемът изчезва около втората годинка. Ако не се израсте обаче е добре да потърсите консултация със специалист.

Варус на стъпалото

Тази ортопедична деформация – обърнати навътре стъпала, се среща при новородени и кърмачета. Ако проблемът стане перманентен след годинка и половина, потърсете помощ.

Варус на коляното

Получава се  при прекомерно изкривяване на коляното навън и надолу. При запазване на състоянието след втората годинка, то може да е симптом за рахит или болест на Блаунт.

Валгусни колена

Или крака под формата на X, се фиксират между третата и шестата година по естествен път. Ако крачетата не се изправят до тогава, консултирайте се с ортопед.