Наръчник за чувствителна кожа

Много хора по света се борят с чувствителна кожа. Причините за това могат да са разнообразни: алергии, дехидратация, смяна на сезоните и хормонален дисбаланс и още, и още. Независимо от причината, справянето с това състояние често е предизвикателство.

Без значение колко чувствителна е кожата ви, все пак може да използвате грим и да създадете подходяща рутинна грижа, стига да използвате правилните продукти. За да ви помогнем да преминете през това нелеко предизвикателство, събрахме няколко препоръки на дерматолози.

 

Подбирай продукти без алкохол

Много продукти за грижа за кожата, особено тонерите и ексфолиантите, съдържат немалко количество алкохол. Избягвайте всякакви продукти за грижа за кожата, които съдържат изопропилов спирт и денатуриран етилов спирт. Тези вещества отстраняват естествените мазнини от кожата, което я прави изключително суха.

Изберете продукт без допълнителни аромати

Някои ароматни вещества като масла от лавандула и роза са естествени и не представляват проблем за кожата на лицето. Синтетичните аромати обаче съдържат доста химикали, които са дразнители. Ако забележите сърбеж, зачервяване или прекомерна сухота, проверете етикетите на вашия продукт. Може да има аромати, които карат кожата ви да реагира по този начин.

Почистване и ексфолиране

Редовното почистване – сутрин и вечер, е от съществено значение за здравето на кожата ви. Дали през деня сте била с грим или не няма значение, що се касае до почистването на лицето. Ексфолирането му също е необходимо, ако искате да отстраните мъртвите клетки и да предотвратите образуването на черни точки и пъпки.. Не забравяйте да използвате нежен ексфолиант, тъй като по-грубите могат да бъдат абразивни за кожата.

Не забравяйте хидратацията

Симптомите на раздразнена кожа могат да се засилят ако са съчетани със сухота. Може да забележите повишено възпаление, сърбеж, зачервяване и лющене, ако пропуснете хидратацията за ден или два.Поддържайте кожата си хидратирана през цялото време, особено когато е студено.

Поддържайте кожата си здрава

Да имаш чувствителна кожа не е краят на света. Това, което задължително трябва да знаете, е кои продукти да избягвате. Възможно е да са ви необходими години, за да разберете кое работи за вас и кое не. След като се сдобиете с подходящитеот тях, грижата за кожата ще се превърне в песен.

В допълнение, дерматолозите съветват да пиете поне по 2 литра вода дневно, а ако имате нужда от допълнителни съвети може да се обърнете към специалистите на болница „Скин Системс”.