Лечебното хранене и ставите

За да заздравите ставите си и да повишите концентрацията на хиалуронова киселина в съединителната и хрущялната тъкани ще помогнат продуктите, които съдържат мукополизахариди. Част от тях са:
Морски водорасли;
Рапани;
Калмари;
Рибен хрущял, кости, връзки;
Животински и птичи хрущяли.

От тези продукти се правят бульони, желета и сосове. Затова не трябва да изхвърляте „излишното“ при обработването на рибата и месото.

Имайте предвид, че чорбата от рибени глави е много полезна за ставите. За това ястие е най-добре да използвате сьомга. За десерт се препоръчва да си правите плодови мусове и желета.

Менюто на човек в рискова група задължително трябва да включва и сокове. Употребата им може да намали риска от развитие на опасни ставни болести до минимум. Списъкът на препоръчителните сокове е следният:

От калина – срещу артрит, артроза;
От бреза – срещу полиартрит;
От грейпфрут – има противовъзпалително действие и подобрява ставната еластичност;
Лимонов – при радикулит и лумбаго;
От краставици – срещу отлагане на соли в ставите;
От диня – подпомага бързото разтваряне и извеждане на солите.

Имайте предвид, че някои продукти могат да увредят стомашно-чревния тракт. Затова диетата трябва да се определя само от лекар след комплексно изследване на болния.

За повече информация:
https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-ortopediya-i-travmatol...