Кожата и слънцето в градска среда

Задавали ли сте си въпроса как се чувства кожата Ви в градска среда? На пръв поглед слънчевите лъчи изглеждат безобидни. Но всъщност те са в състояние да и нанесат сериозни щети, ако ги неглижирате. Прекаленото излагане може да увреди, както нейния епидермис, така и клетъчно ниво.

Днес ще представим на Вашето внимание до какви последствия може да се стигне, ако не защитите кожата си в градски условия.

Доказан факт е, че влиянието на слънцето повишава с 80 % риска от стареене. В комбинация със замърсения градси въздух, ефектът върху нея би бил пагубен.

Миксът от слънчева светлина, изгорели газове и вредни емисии, разрушават колагена и изчерпват запасите от антиоксиданти в кожата.

Въпреки че стареенето и е напълно естествен процес, слънцето също допринася за него.

Селектирахме общо три възможни неприятни последствия от влиянието на слънцето в градска среда. Запознайте се с тях:

  1. Слънчеви алергии. Отново опирайки се на научните факти, 80% от случаите се предизвикват от UVA лъчи. Когато хората страдат от съпътстващо заболяване, имунната им система идентифицира и реагира срещу изменените от слънцето области, образувайки обрив. Основно се проявяват под формата на сърбящ зачервен обрив, но понякога може да предизвикат болка, мехури и уртикария.

 

  1. Хиперпигментация и мелазма. Нарушенията на пигментацията на кожата причиняват промени в нейния цвят. Меланинът се произвежда от клетки в кожата и пигментът е отговорен за нейното оцветяване. Мелазмата е вид хиперпигментация, която се появява по лицето, особено по бузите, по дължината на носа и челото. Лечима е чрез провеждането на пилинг през по-хладните месеци.

 

  1. Кожни образувания. Първият симптом често е появата на нова бенка или промяна във външния вид на съществуваща. В областта на дерматологията съществуват десетки видове кожни образувания.

 

Едни от най-агресивините форми са:

  • Плоскоклетъчният карцином. Злокачествен тумор, който се появява като незараснала, люспеста рана, която постепенно се увеличава предимно на изложени на слънцето зони на тялото. Необходимо е хирургично лечение.
  • Меланомът. Злокачествен тумор на кожата, възникващ от меланоцитите в тъканите, съдържащи пигмент.

 

Съветът ни е да посещавате своя дерматолог превантивно един път годишно за дерматоскопски преглед. В рамките на няколко минути ще бъдат огледани всички изменения по кожата Ви. А лекарят ще прецени кое, как и кога да бъде премахнато.

За повече информация: https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-obshcha-hirurgiya