Как да щадим коленете си по време на планински преход

Как една разходка в планината може буквално да ви постави на колене? Много просто – лошата екипировка и неравномерното разпределение на тежестта от раницата и тялото ви при спускане натоварват безмилостно ставите. Установено е, че силата, която се упражнява върху колянната става при слизане, може да бъде до 8 пъти телесното тегло в зависимост от терена.

Предлагаме ви някоко трика, с които да редуцирате стреса в колената и да се насладите пълноценно на разходката си.

Изберете правилните обувки

Преходът в планината, независимо от  това дали се случва по полегати еко маршрути, или по стръмни склонове, не е като разходка в мола. Обувките са най-доверения ви съюзник в грижата за коленните стави. Избирайте винаги модели, предлагащи добра подкрепа на глезените.

Ползвайте щеки

Щеките за туристи могат да се ползват буквално за и със здраве. Те отнемат от напрежението в коленете, когато се спускате надолу. Шансът да загубите равновесие, ако са ви под ръка, е минимален.

Извикайте наколенките на помощ

Този аксесоар има почти моден статус, тъй като се предлага в различни цветове и дишащи материи. Той е солидно подкрепление за ставите ви, защото обхваща цялото коляно.

Колкото по-малко багаж, толкова по-добре

Ясно е, че няма как да тръгнете в планината с един стик за устни и чифт ръкавици в джоба, но се старайте да намалите багажа си до екзистенциалния минимум. В допълнение бихте могли да потърсите олекотен и супер компактен модел на раница, който ще ви позволи да крачите смело и безболезнено сред природата.