Функции на хиалуроновата киселина в човешкото тяло

Знаете ли, че в организма на един човек, тежащ 70 кг. има приблизително 15 грама естествена хиалуронова киселина?

Всеки ден 1/3 от нея се разгражда и се произвежда нова. Естествено срещаната хиалуронова киселина има сравнително кратък живот. Това на практика означава, че като изчерпаем източник, в даден момент е необходимо нейното допълнително набавяне.

Хиалуроновата киселина се намира в различни тъкани и органи на човешкото тяло.Близо 50% от нея се намира в кожата, чиято здравина и еластичност зависят пряко от оптималното й количество.Като част от вътрешната анатомия на човек, тя се съдържа в опорно-двигателната система  и отговаря за твърдостта и структурната цялост на ставите, съединителната тъкан, костите и хрущялите.

По отношение на ставите, здравината им зависи от количеството синовиална течност, в която има високо съдържание на хиалуронова киселина. Тази течност има редица функции, като двете най-значими са свързани с поддържането на еластичността и преноса на хранителни вещества до хрущяла.

Добре известно е, че съединителната тъкан се намира навсякъде в тялото и едни от най-значимите й функции са свързани със защитата и свързването на клетките в него. Основните съставни части на тази тъкан са хиалуроновата киселина, колагена и еластина.

Именно това „трио ” позволява на тъканта да се възстановя по-бързо.

Хиалуроновата киселина е изключително важна за хиалинния хрущял. В него се съдържа голямо количество колаген, благодарение на който се поддържа цялостта на тялото. Освен това той отговаря за здравината и гъвкавостта му.

В областта на ортопедията, хиалуроновата киселина  е приложима в алтернативното лечение на възпалителни процеси.

За повече информация може да се свържете с нашите специалисти от „Отделение по ортопедия и травматология” към МБАЛ „Скин Системс”.