Ароматът на цъфнали череши събужда спомени за детството и действа тонизиращо за сетивата. Самата череша освен с прекрасен вкус радва и с редица ползи за здравето.
Ето кои са те:
- Борят възпалението
- Доставят ви фибри
- Облекчават болката в ставите при подагра и ревматизъм
- Укрепват здравето на сърцето и понижава кръвното налягане
- Предлагат по-добър сън
- Бустер са за метаболизма
- Враг са на бръчките и целулита
Черешите съдържат витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин. Това ги прави мощен съюзник в борбата с рака, при превенция на сърдечни болести, облекчаване на артритни болки, главоболие, както и при фибромиалгия. Черешите подпомагат човешкия организъм в производството на мелатонин, подобряват физиологичните и менталните функции. Ниският гликемичен индекс на черешите ги позиционира не само като здравосовно лакомство, но и тушира апетита ни за сладко.
Суперсилите на този плод обаче не ви дават основание да се радвате на неограничената му консумация. Препоръчителната доза на ден е една чаша, което са около 16 череши. В големи количества те могат да предизвикат газове и солиден стомашно-чревен дискомфорт.