Защо тичането е полезно?

Също като ходенето пеша, тичането е доста полезна двигателна активност, ако сте решили да подарите на тялото си стабилен имунитет и добро настроение. Научно доказани са огромните ползи, ако изберете тичането като старт за деня ви. Ако се чудите защо да изберете кроса, вместо да се излежавате в леглото, четете нататък.

  1. Имате пълна свобода да изберете къде да потичате за половин час- дали в парка или в някоя квартална градинка, изборът е изцяло ваш. Не е задължително да влизате във фитнеса, така че освен избора за пространството, тренировката е и безплатна.
  2. Изгаряте много калории- сред кардио активностите, тичането държи първенството за изгаряне на най-много калории. Доказано е, че със 7 пробягани километра се разделяте със 600 калории на час, в сравнение с 400 калории, ако плувате.
  3. С тичането се грижите за вашето ментално здраве. Проучване в областта на  спортната медицина доказва, че редовните аеробни упражнения водят до увеличаване на размера на хипокампуса, зоната на мозъка, участваща в работата на вербалната памет и ученето.
  4. Подсилвате ортопедичното си здраве. С тичането укрепвате съществено ставите и костите си, и намалявате риска от загуба на костна плътност.
  5.  Увеличавате продължителността на живота си. Необходимо е просто да се събудите 30 минути по-рано, за да имате време за сутрешен крос. С бягането се снабдявате с т.нар ‘’млади клетки.’’Защото  след приключване на тренировка с бягане, организмът ви се разделя със  старите и болни клетки и стимулира синтеза на нови здрави.

 

Със сигурност може да се каже, че бягането е универсален антидепресант и един от най-достъпните начини да влезете бързо във форма. Затова изтупайте спортния си екип от нафталина и намерете време да си подарите здраве и тонус!