Причини детето да ходи на пръсти

Прието е, че първият профилактичен ортопедичен преглед се прави веднага след раждането, за да се установят евентуални проблеми на опорно-двигателната система и травми от родовия процес. При прохождащи деца най-често срещаните проблеми са свързани с криви крачета, пласкостъпие и ходене на пръсти.

Между първия и третия месец е препоръчително ставите на детето да се прегледат на ехограф, като същият преглед се минава и в 7-я месец, за да се извърши визуална и обективна преценка на костното развитие и готовността на ставите за натоварване.

Често проблеми с прохождането и ходенето на пръсти отвежда родителите до кабинета на специалиста с въпроса: ‘’Защо детето ходи на пръсти?’’

Прохождането на пръсти е един от нормалните варианти и обикновено отминава без намеса. Родителите не трябва да се притесняват, защото оформянето на детската походка продължава поне до 2-3-години, след като е проходило.  

И все пак специалистите отбелязват две обосновки на това явление:

Първата се свързва с етапа на бурния растеж и развитие на всички системи на организма. Това е нормално, когато органите и тъканите все по-често се учат да взаимодействат помежду си. И в случай на ходене на пръсти именно това се случва – нервната система и отговорът на мускулните тъкани тренират да действат заедно.

Втората е, че на малките деца не им е лесно да се научат да ходят. Защото при раждането мускулите са слабо развити и тренировката трябва да започне от бедрената част на крака, впоследствие и глезена. Тези зони са най-развити, затова първоначално мускулите на глезена поемат върху себе си цялото натоварване, помагайки на стъпалото да укрепне. А това автоматично означава, че на децата им е по-лесно да ходят на пръсти.

Също така повечето специалисти още по време на профилактичните прегледи предупреждават, че използването на т. нар. проходилки могат да засилят този процес, въпреки че са твърде удобни за ползване при едно подрастващо бебе.

За повече информация и консултации, може да се обърнете към специалистите на Отделение по ортопедия и травматология на болница „Скин Системс”.