Остеопорозата -“тихият враг”

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с намаляване на масата на костното вещество и влошаване на структурата на костната тъкан, които водят до повишена костна чупливост и увеличаване на риска от фрактури. Фрактурите са особено опасни за възрастните хора, защото засягат най-често гръбначните прешлени, тазобедрените стави и долната част на предмишницата и китката.

Остеопорозата е най-честото заболяване на костите и една от най-разпространените болести при човека.

Засяга около 10-15 на сто от населението в повечето страни, като жените са застрашени повече от мъжете. Намаляването на естрогените в периода на менопаузата е най-важният фактор за развитието на остеопороза. Ниските нива на хормоните в организма водят до намаляване на процеса на усвояването на калция и съответно намаляването му в кръвта. Това до голяма степен става за сметка на извличане на калций от костите. Те съответно обедняват на калций и в тях се появяват различни по размер и брой кухини, т.нар. кисти, което ги прави лесно чупливи. При нормални условия в организма съществува равновесие между образуването на костното вещество и разграждането му. При наличие на хормонален недостиг или други причини обаче се стига до отслабване на костите, водещо до повишената им чупливост.

Най-характерните прояви на остеопорозата са фрактурите. Те могат да се получат от минимална травма.С най-тежки последици е фрактурата в областта на тазобедрената става и при част от болните се налага ставно протезиране.

За да забавите развитието на остеопороза и да избегнете тежките фрактури, водете активен начин на живот и ходете на профилактичени прегледи за да може да ви се назначи адекватно лечение при първи симптоми.

За повече информация: https://web.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/