Движението е живот

Може ли да започнете да спортувате след 40, и кои спортове са най-подходящи за тази възраст?

Дори да не сте спортували до тази възраст, не се колебайте да започнете, защото тялото ви ще се отблагодари в дългосрочен план. След навършване на 30 години сърцето и мускулите започват да губят тонуса, който са имали преди и максималният им потенциал спада с около 20%. Метаболизмът също се забавя, което оказва влияние на цялото тяло. Започва неволно повишаване на телесно тегло дори и при запазване на същите хранителни навици. В допълнение и костите са изложени на риск. Пикът на травмите, счупванията, изкълчванията и разтеженията е именно между 30 и 50-годишна възраст.

Ползите от активния начин на живот са многобройни, но това в никакъв случай не означава да се впуснете в спортове, които могат повече да ви навредят, отколкото да ви помогнат. Препоръчват се дейности, които натоварват цялото тяло и са с понижен риск от травми. Ето най-често практикуваните от тях:

Тичане - това, което трябва да се има предвид е, че е необходима добра подготовка на ставите и мускулите чрез загряване, както и разтягане след края на тренировката.

Плуване - това е препоръчителен спорт за всяка една възраст, водата е тази, която ни кара да се чувстваме по-леки и улеснява движенията на тялото, подсилва мускулатурата и подобрява функцията на дробовете.

Тенис - един прекрасен спорт за раздвижване на цялото тяло, който може да го ползвате и като метод за отслабване.

Каране на колело - то също е полезно за всяка една възраст, най-вече защото е свързано с практикуване на спорт на открито. Подобрява цирколацията на кръвта, поддържа общия тонус и помага за добрата форма на мускулите на краката и седалището.

Пилатес - практикуването на пилатес носи ползи за тялото, сходни на каланетиката и йогата. Стойката се подобрява, както и гъвкавостта. Повишава се и мускулният тонус. В допълнение тази активност има и релаксиращо действие.

Танци - след 40 години, професионалистите препоръчват практикуването на класически танци, ако преди това не сте танцували. Това е един чудесен начин да се забавлявате, да намирате нови приятели и познанства, като в същото време се тонизирате, раздвижвате цялото тяло и подобрявате координацията си.

Започването на активен начин на живот е предпоставка да се изградят полезни навици, които да се спазват през следващите години когато става все по-трудно практикуването на спорт. И на 40 не е късно да започнете – сърцето винаги е готово да подобри функциите и работата си. Въпросът е кой спорт да изберете, а не кога да започнете.

 

За повече информация: https://web.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/