Защо остаряваме и как да забавим този процес?

Човек започва да остарява от момента на раждането си. Стареенето е процес, от който всички се страхуваме, но той всъщност е неизбежен и колкото по-рано свикнем с това, толкова по-добре за нас.
 
В нашето общество идеята за старостта е демонизирана до безпомощност, самота и немощ и всичко това идва от „модерното“ мислене на света, в който живеем, че зрялостта всъщност граничи с превръщането във „втора категория“ човек.
 
Но истината е, че основен двигател на процеса на остаряването не е тялото, а начинът ни на мислене и колкото по-рано осъзнаем този факт, толкова по-добре можем да се справим физически и психически със забавянето на следите от стареене на кожата.
 
С напредъка на годините в тялото протичат редица дегенеративни процеси като намаляване на костната плътност, понижен синтез на колаген, хормонални промени и други. Ясно е, че нашето 60-годишно „аз“ не може да бъде същото като нашето 20-годишно „аз“.
 
Искаме или не, с възрастта кожата се отпуска. В резултат на това се появяват бръчки и петна. Има обаче редица начини, чрез които да забавим състаряването на кожата и да удължим времето, през което тя изглежда гладка и свежа, които тествано действат. 
 
За да се възползваме от тях обаче, трябва да сме постоянни и търпеливи. Друг фактор с огромно значение е консултацията с дерматолог. Само лекар може да ви даде най-добрите съвети за вашата кожа, да ви препоръча процедури и козметика, с които да запазите младостта си. Всеки тип кожа е различен, за това и няма съвети, които да са валидни за всеки един от нас.