Защо е важно да носим слънчеви очила не само като аксесоар?

Повечето хора, които добавят слънчеви очила към стайлинга си, правят това защото отиват на новата им чанта, например.

Истината е, че има още причини, поради които специалистите офталмолози препоръчват ежедневната употреба на този така приятен, но и полезен за здравето ни аксесоар.

Основният виновник  за нуждата от защита е ултравиолетовата B радиация, която се състои от вълни със средна дължина и обичайно засяга външните кожни слоеве. Освен че е отговорна за слънчевите изгаряния, UVB радиацията играе роля и в развитието на някои увреждания на очите.

Предотвратяване на здравословни проблеми, причинени от слънцето

Очите са чувствителен орган. Продължителното излагане на слънце може да доведе до различни заболявания. Носенето на висококачествени слънчеви очила, които са с висока UV защита, може да помогне за предодвратяването на немалко проблеми.

Заболяванията, които може да причинят вредните слънчеви лъчи, са: катаракта (по-познато като „перде”), макулна дегенерация, птеригиум („външно перде”) и други. При глаукома специалистите също препоръчват носенето на слънчеви очила.

Предпазвате кожата около очите си

Слънчевите очила са полезни за защита на чувствителните зони около окото от развитие на опасни ракови заболявания на кожата, като филтрират вредните лъчи и предпазват областта.

Кожата около очите, включително клепачите, е много чувствителна към слъчева светлина. Рискът се увеличава правопропорционално на продължителността на излагането на слънце.

Носенето на UV защитни очила с голям обхват може не само да защити очите ви, но и кожата ви. UV лъчите са една от основните причини за преждевременно стареене на дермата в тази зона. Колкото повече се стремим да предпазим кожата, толкова по-добре.

Добрата новина е, че дори да имате леко увреждане на кожата около очите, в следствие на слънцето, специалистите дерматолози от болница Скин Системс могат да ви помогнат да разрешите този проблем.