За кожните образувания и кога трябва да бъдат прегледани от специалист – Част 1

Всеки човек има някакъв вид кожно образувание по лицето или тялото, като рано или късно си задава въпроса „Опасно ли е?” и „Може ли да бъде премахнато?”

В по-голямата си част образуванията по кожата са доброкачествение и без проблем могат да бъдат премахнати след стандартна консултация с дерматолог. Често тези малки несъвършенства като бенки, брадавици, кондиломи и други развалят естетическия вид на кожата и предизвикват дискомфорт.

Нека обаче не забравяме, че има и образувания, които могат да се окажат злокачествени.

Затова, нека разгледаме на кои е редно да обърнем внимание и да посетим специалист?

Фоликулит. Кожно разстройство, при което космените фоликули се възпаляват поради бактериална или гъбична инфекция. Кожата може да стане подута и сърбяща.

Екзема. Червени петна или обрив със сърбеж, парене и с възможно образуване на воднисти мехури. Наблюдава се намаляване на защитните функции на организма срещу инфекции, което лесно води до появата на инфекциозно възпаление.

Брадавици. Те са причинени от човешки папилома вирус, който се състои от няколко щама, които могат да засегнат различни части на тялото. Обикновено са безобидни и безболезнени, с изключение на тези, които се появяват по ходилата.

Чери ангиом. Това е доброкачествено кожно новообразувание, подобно на бенка, вследствие на прекомерен растеж на капиляри. Въпреки че не е опасно, може да сигнализира за развитие на паталогия, например чернодробно заболяване.

Псориазис. Често срещано автоимунно състояние, при което организмът произвежда кожни клетки с бързи темпове, причинявайки натрупвания на повърхността, червени петна или повдигнати неравности по кожата.

За определяне типа на вашето кожно образувание може да се обърнете към специалистите от Медико-козметичен център „Скин Системс” и да стартирате лечение.