За болките в ставите и лошото време

Има хора, които познават, че ще вали и температурите ще се понижат, без да се налага да поглеждат прогнозата за времето. И, за съжаление, не говорим за пророческа дарба, а за здравословен проблем. 

Според проучване, при около 70 процента от страдащите от артрит, болките в ставите се засилват при дъждовно и лошо време.

Каква е връзката между атмосферните условия и здравословното състояние?

Има няколко теории, една от които е свързана с атмосферното налягане. То провокира болки в ставите, а тялото усеща промяната му още преди да е настъпило влошаването на времето. Именно затова хроничните болки „се обаждат” още докато грее слънце и е топло.

Когато налягането е високо, то създава натиск върху тъканите. А ако те са наранени, съответно са и по-чувствителни при най-различни фактори.  Преди влошаването на времето налягането се понижава. Така тъканите подпухват, тъй като натискът е по-малък и идват болката и дискомфорта.

Така с най-прости думи може да се обясни защо някои хора ги боли, да речем, коляното няколко дни преди да завали.

Как да се справите с болката?

Разбира се, това е най-важният въпрос, независимо какво я е провокирало.

Най-бързият начин е да се вземе болкоуспокояващо, но знаем, че това е само временно решение на проблема. То облекчава, но не лекува.

Добре би било, ако сте с артритни проблеми, а навън е студено и вали, да стоите на топло и да се загрявате.  Подходящо е да се ползват електрически възглавници и одеала. Топлината действа отпускащо на мускулите и намалява болката.

Ако все пак се налага да излизате, раздвижете се преди това, за да не се стигне до сковаване на ставите заради ниските температури.

И, естествено, почивайте повече, релаксирайте, отдайте се на приятни занимания.

Добрата новина е, че няма вечно да ви е зле, дори и при продължително лошо време. Организмът има способността да свиква и да се нагажда.

Повече за всякакви проблеми, свързани с ортопедия и травматология, може да научите тук:

https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-ortopediya-i-travmatologiya