Влияние на физическата активност върху опорно-двигателния апарат

Може би най-желаните промени на тялото настъпващи под влиянието на физическата активност, са тези върху опорно-двигателния апарат. Хората свързват физическите упражнения най-вече с нарастването на мускулите по обем и придобиването на характерния за спортуващите - мускулен релеф. Под повърхността на по-добрия външен вид обаче в резултат на системната физическата активност настъпват и много други не по-малко важни положителни промени в ставите и костите.

Физическата активност е много важен фактор за правилното функциониране на всички стави в нашето тяло. Когато се движим в нашите стави се образува специална смазваща течност - синовиална течност. Тя обезпечава гладкото движение в ставата и спомага за минималното триене на хрущялните ставни повърхности. Така когато в една става има движение, тя функционира много по-добре и се предпазват от износване нейните ставни повърхности. Това забавя артрозните изменения в ставите и дава възможност за поддържане на висока физическа активност, дори в по-напреднала възраст.

Физическа активност прави костите по-здрави и плътни и така те са по-устойчиви на фрактури и травми. Редовната физическа активност помага за правилното и доброто развитие на скелетната система при децата, а при възрастните предпазва от остеопороза. Така хората с висока физическа активност, страдат по-рядко от остеопороза и по-рядко претърпяват фрактури. Физическите упражнения, освен костната плътност, подобряват и координацията, което също играе важна роля за предпазването от падания и счупвания на костите.

За повече информация:
https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-ortopediya-i-travmatol...