Уелнес тенденции – от скин фастинг до мини тренировки

Грижата за менталното ни здраве става все по-актуална тема в световен мащаб. Да се консултираме с психолог, когато сме в тежък емоционален епизод, все повече ще се доближава до честотата на общуване с фризьора или стоматологът ни. Тази уелнес тенденция нахлува и в корпоративния свят, където все повече работодатели предоставят помощ при бърнаут или други лични трагедии в живота на служителите.Нещо повече – предвиждат се допълнителни дни отпуск за жени с тежък менструален цикъл, или в менопауза.

Кои уелнес трендове ще разширят експанзията си през 2024 г.?

Скин фастинг

Това означава да дадете на лицето си почивка от козметиката за период от седмица до месец. Целта е кожата да рестартира режима си на хидратация по естествен начин. Фастингът (от англ. „гладувам”), в случая символизира здравословното лишение, а то далеч не касае само естетичния ни външен вид. Силно препоръчително е да въведете в ежедневието си и дигитален фастинг, в който достъпът ви до електронни устройства да е минимален.

Тихи кафенета

Заведенията, в които липсва фонов шум, стават все по-предпочитани. Места, в които не звучи музика, разговорът се случва само при поръчка, а сервитьорите се плъзгат като котки между масите. Музейни кафенета, или тихите такива, предлагат релакс атмосфера за клиенти, които предпочитат да съзерцават улицата, или са вглъбени в книга или лаптоп.

Контрастен душ

Редуването на топла и студена вода по време на душ има редица ползи, като намаляване на мускулната болка и стреса. За да си подарите това дзен усещане, нямате нужда от оборудване. Редувайки температурите на водата и интензитета на струята, може да създадете и сауна ефект, който да се бори с възпаленията в тялото.  

Кратки тренировки 

Спорт до 4 минути дневно? Звучи прекалено хубаво, за да е истина, но мисията е възможна и ефектът върху силуета ни е сигурен, стига да проявим постоянство. Идеята е да се посветим на комплекс от упражнения със силово, интензивно изпълнение. Дали ще са клекове, танци или бягане – няма значение.