Правила за спокойна почивка през лятото

С настъпването на горещите слънчеви дни много от нас бързат към плажа или в планината. Всеки желае да се сдобие с красив и равномерен загар, но не на всеки му се отдава да го постигне. Най-често резултатите от продължителното излагане на слънце са плачевни.

За да не изгорите, трябва да спазвате редица прости правила.

На първо място трябва да знаете кога е безопасно да се излагате на слънце - специалистите препоръчват да се печете сутрин преди 11 часа и следобед след 17 часа. По това време слънцето не е така силно. През първите дни не бива и по цял ден да прекарвате на плажа. Започнете с 30-40 минути.

За да получите шоколадов загар уви, не е задължително цялата си отпуска да прекарвате на плажа. На сянка също можете да получите тен, при това доста по-безопасно за кожата. Запомнете, че облаците пропускат ултравиолетовите лъчи.

Запомнете, че водата привлича слънчевите лъчи. Не бива да прекарвате прекалено дълго време във водата, а след като излезете старателно се избършете с кърпа.

Бонус трикове за равномерен тен всъщност са храните, които консумираме. За да подсилите производството на меланин може да въздействате на организма и вътрешно.

Ако увеличите приема на храни, които съдържат аминокиселините  тирозин и триптофан ще увеличите и меланина. Затова хапвайте повече черен дроб, месо и риба.

Също помага консумацията на боб, авокадо, кафяв ориз, фурми, банани, фъстъци, жълтъци, сирене и извара.

Изключително полезни, за да спечелите битката за златист тен, ще са ви морковите, доматите и тиквите.

Ако все пак се върнете с някаква форма на изгаряне, специалистите на Медико-дерматологичен център „Скин Системс” ще съдействат за бързото ви възстановяване.

 

Усмихнати и слънчеви дни!