Колко често трябва да екфолираме кожата си?

Когато сме в търсене на различни продукти за ежедневна грижа на кожата, има стотици възможности, които закупуваме, а част от тях обикновено са ексфолианти.

Може би вече сте прочели различни съвети онлайн за това кога, как и защо е най-добре да се използва екфолиант. Кое обаче е вярно и кое не?

Ексфолирането на кожата е процесът при който се премахват мъртвите клетки от най-горния слой на кожата. Този ефект може да се постигне, чрез ексфолиращи кремове, маски и различни почистващи продукти. Процесът подпомага почистването на порите и озарява тена ви.

Всяка кожа обаче е уникална, така че вашите нужди може да са различни от тези на другите, но има едно основно правило, което важи за всички - прекомерното ексфолиране може да навреди за кожата.

Какво още може да причини прекомерното ексфолиране?

Прекаленото екфолиране може да направи кожата особено чувствителна. Този ефект е видим дори от непрофесионално око. Наблюдават се зачервяване, раздразнение, червеникава и суха кожа.

От тук идва дехидратацията и чувството на сухота. Това състояние често предхожда появата на акне и различни акнеични състояния, излекуването на които е бавен и тежък процес.

Силицилова киселина VS бадемова киселина: коя е по-добра при лечение на акне?

За ежедневна грижа на кожата на лицето, дерматолозите препоръчват използването на леки като тектура и състав продукти. Тук особено внимание трябва да обърнете на слънцезащитните продукти, които използвате и тези които са предназначени за баня. Скрабът за тяло, например е изключително неподходящ за лицето ви. Тези за тяло обикновено имат доста по-големи и агресивни гранули, създадени да почистят и изгладят по-дебела кожа.

Всичко останало, което купувате от магазините за козметика следва да бъде обсъдено със специалист дерматолог. Може да потърсите съвет и какъв ексфолиант да закупите, ако сте начинаещ в това.

Вашият идеален ексфолиант и колко от него трябва да използвате може да обсъдите на консултация с някой от специалистите в Скин Системс.