Кога, как и защо се прилага ботулинов токсин

Ботулиновият токсин, по-известен като ботокс, намира широко приложение в медицината, включително и в естетичната дерматология. Той е едно от най-бързите и ефективни решения за подмладяване и освежаване на кожата в областта на лицето и шията.

Препоръчва се при наличие на мимически бръчки (по челото, между веждите, около очите, в областта на горната устна, брадичката и около носа), бръчки в областта на шията и деколтето, браулифтинг – повдигане на веждите като се увеличава разстоянието между клепача и веждата.

Най-добри резултати се наблюдават при поставяне на ботокс в:

- между веждите – „гневни бръчки“;

- отстрани на очите – бръчки тип „пачи крак“;

- областта на челото.

Като нежелана реакция след прилагането му в зависимост от третираната зона, може да се прояви главоболие, леко напрежение или тежест в областта на челото, оток около очите, леки точковидни кръвонасядания. Всички тези реакции отминават в рамките на няколко дни.

Изключително рядко може да се наблюдава асиметрия на лицето, спадане на клепача, двойно виждане, затруднено преглъщане или говор.

За да се избегнат нежелани ефекти до 4 часа след процедурата е необходимо пациентът да бъде в изправено или седнало положение. Третираните участъци не бива да се подлагат на масажи и козметични процедури (пилинг, радиочестотни и лазерни процедури, IPL, парна баня, сауна) в следващите 3 дни. Желателно е през този период да се избягва и употребата на алкохол. В рамките на 24 часа е препоръчително да не се спортува.

Ефект от манипулацията настъпва до 3-4 дни. Когато ботокс се поставя за първи път, действието продължава около 3-4 месеца. При последващи процедури продължителността е по-дълга – до 6 месеца. При някои пациенти е възможно действието да продължи и по-дълго. Това зависи от индивидуалния тонус на мускулатурата.

Инжектиране на нова доза се предприема при  пълното разграждане на вече поставената. По този начин се избягва наслагването на ботулинов токсин, което би могло да доведе до неестествено изпъната кожа или т.нар „восъчен ефект“.

Поставянето на ботокс може да започне на около 30-годишна възраст, но не бива да стартира след 65-годишна възраст, тъй като тогава кожата се отпуска значително и процедурата е неефикасна.

За повече информация:

https://skinsystems.bg/bg/service/medical-center-sofia