Как да предотвратим акне, причинено от предпазна маска?

Акне, причинено от ежедневното носене на маска, е не просто реално състояние, но е и едно от най-честите оплаквания в практиката на дерматолози.

Каква е причината за появата на този вид акне?

Когато дишаме, от дъха ни се отделя влага, която бива заключена от маската и това създава среда, подходяща за развитието на бактерии. Това, което е по-важно, е материалът на маската. Както съществуват материи, които не са подходящи за направата на бельо, съвсем същото е и при маските за лице.

Тези от типа на хирургическите маски задържат повече влага, правят средата топла и влажна. Памучните маски са по-приятни на допир и поемат по-добре влагата, за да я елиминират от кожата. Важно при тях е подмяната на чиста и суха нова маска, когато досегашната се навлажни.

По отношение на грима важно е да знаем, че не трябва да прекаляваме с него, особено ако ни се налага дълго и продължително носене на предпазна маска. Ако сте свикнали да носите няколко слоя грим – основа, фон дьо тен, пудра, бронзант и тн., сега е моментът да преминете към по-лек вариант.

Силицилова киселина VS бадемова киселина: коя е по-добра при лечение на акне?

След като вече сте избрали по-добра материя за маска, като памук например, е време да запазите хидролипидния слой на кожата си.  

Той е съвсем тънък пласт, съставен от водни и маслени молекули, които покриват най-външния слой на епидермиса. Поддържа кожата еластична и осигурява защита срещу вредни микроорганизми. За да запазим този слой жив, не трябва да прекаляваме с измиването. Скърцащото усещане, което оставят някои измивни продукти след себе си, е признак на пълно отстраняване на този така важен слой за кожата.  Вместо агресивни почистващи продукти, заложете на нежно измиващи, които да не нарушават бариерата на кожата.

Съставките, които помагат за възстановане на хидролипидния слой, са основно три групи:

  1. Оклозивни агенти – съставки, които помагат при загуба на влага.
  2. Хумектанти – съставки, които добавят влага.
  3. Емолиенти – съставки, които омекотяват кожата.

Според  дерматолозите, най-добрият оклузив, е петролатумът. Може да ви звучи сложно, но всъщност сме сигурни, че имате поне един крем вкъщи с тази съставка. У нас петролатумът е известен като вазелин. Тук малко известен факт е, че „Вазелин” всъщност е търговска марка, а не наименованието на продукта.

И така, добрият овлажняващ крем трябва да бъде - хипоалергенен, да не предизвиква чувствителност и въпреки че предлага защита, да не запушва порите. Подходящи съставки са серамиди, мастни киселини, хиалуронова киселина, глицерин, пантенол, екстракт от алое вера и др.

За да изберете конкретен продукт е препоръчително да се обърнете към дерматолог, който да провери ситуацията според конкретния случай. Може да се обърнете към специалистите от Медико-козметичен център „Скин Системс”, за да ви помогнат в избора.