Главоболието – природни методи за лечение

Главоболието е сред най-често срещаните спътници в ежедневието ни. Независимо дали то е симптом на заболяване, или на прекомерен стрес, всички посягаме към обезболяващо, за да продължим да се справяме адекватно с предизвикателствата на деня. Съществуват обаче природни и значително по-безвредни алтернативи на хапчетата, с които можем да си помогнем.

Ето и част от тях:

  • Канела - смелете фино пръчиците канела и комбинирайте с вода, за да образувате паста. Нанесете върху челото и страните на главата и легнете за 30 минути. След това изплакнете с хладка вода.
  • Джинджифил - консумирайте два пъти дневно под формата на чай, като го смесите с равно количество лимонов сок. Може да си направите джинджифилова паста (от джинджър на прахи вода). Нанесете върху челото и изчакайте няколко минути, докато дискомфортът отслабне. 
  • Масло от лавандула - ароматът му ободрява и успокоява. Капнете две капки масло в две чаши вода и помиришете образувалата се пара за облекчаване на болката. 

 

Разбира се, при поява на главоболие не е нужно веднага да отваряте шкафа с подправките, хладилника, или аптечката. При наличие на достатъчно време, можете да си подарите няколко минути тишина, за да разплетете невротичния пъзел в главата си с дихателна практика или йога.

Понякога главата боли от дехидратация и в този смисъл да изпиете чаша вода, когато усетите дискомфорт, би било най-доброто решение. Добре е да не прекалявате с консумацията на шоколад, сирена, цитруси и пържени храни, защото те доказано спомагат за поява на главоболие.