Ето как можем да се отървем от белезите по кожата

Тя е един от най-деликатните органи на човешкото тяло. Всяко изгаряне, нараняване или операция, може да я бележи доживот.

Белезите обикновено не причиняват здравословен проблем, но могат да бъдат много неприятни от естетична гледна точка, особено ако са на видимо място. Истината е, че пълно заличаване на една такава следа не съществува, но естетичната медицина е измислила варианти, чрез които може да бъде намален размера й.

Как може да се появи един белег?

Белезите са част от естетвения цикъл на заздравяне след някакво механично нараняване, катопоявата и лечението зависи от множество фактори. Дълбочината и размерът на раната са от съществно значение. Други важни показатели са възрастта, генът, полът и етническата принадлежност.

Видове белези

Келоидни– Това са нараняванията в следвие на агресивен процес на заздравяване. Причинява се от излишна тъкан, разрастваща се на мястото на раната, където белегът излиза извън границите на първоначалната рана, дори след като тя е заздравяла. Характерното за тях е, че с времето те стават по-големи. Келоидните белези се срещат най-често при хора с тъмна кожа.

Хипертрофични белези –в началот са червеникави, а след това стават по-бледи. За разлика от келоидните, хипертрофичните белези не се простират отвъд границата на първоначалната рана.  

Белези от акне - Ако сте имали тежко акне, вероятно имате следи, които пазят спомена за този не особено приятен момент от живота ви. Има много видове белези от акне, вариращи от дълбоки дупчици до белези, които са ъгловати или вълнообразни на вид. Възможностите за лечение зависят от вида им.

Дерматолозите съветват да обърнете внимание на белега още в самото начало, тъй като шансът да се повлиае максимално от лечение е по-голям.

Ако и вие имате подобен тип несъвършенства по кожата и искате да ги преборите, то може да се консултирате със специалистите на на Медико-козметичен център “Скин Системс” и да стартирате своето лечение.