Абдоминопластика - какво трябва да знаем

Абдоминопластиката е сред най-популярните методи за прибиране на корема в пластичната хирургия. Няколко седмици преди операцията пациента традиционно спазва някои ограничения, с които подпомага целия процес на трансформация и заздравяване на тялото.

Най-често те са:

  • Стоп на цигарите – пушенето увеличава риска от усложнения
  • Прекратете приема на аспирин и съдържащите го лекарства, както и на билкови добавки – те увеличават риска от кървене
  • Обърнете внимание на кръвното си налягане – ако то е високо, обсъдете детайлно с хирурга си стъпките за неговото регулиране

Процесът на възстановяване след интервенцията зависи изцяло от общото здравословно състояние на пациента, от възрастта и вида на корема. В продължение на месец ще трябва да носите корсет и да избягвате резки движения, като тривиални дейности като кихане и напъване трябва да се случват с повишено внимание. Препоръчително е край вас да има близък, който да ви помага с елементарни битови задачи, включително къпане, защото навеждане, повдигане и изправяне в първите дни след изписването ще са сложна задача за вас.

Връщането на работа след абдоминопластика обикновено се случва след две седмици, а рестартът на леките тренировки с участие на коремните мускули – най-рано след месец. За да се радвате по-дълго на постигнатия ефект от първостепенно значение е да не експериментирате с резки амплитуди в теглото си.