За здрави и красиви крачета на детето

Отглеждането на здрави кости започва още от ембрионална възраст. При раждането бебето няма напълно оформени стави. Костната структура е хрущялна. Това е необходимо, защото само така процесът на раждането е с минимален риск за детето и майката. За съжаление дори защитено в утробата на майката, за детето има, макар и минимален риск, от луксация и дисплазия на тазобедрената става.

Луксацията представлява измъкване на главата на бедрената кост извън тазовата ямка, а при дисплазията ямката на таза е недоразвита. Ако луксацията и дисплазията не бъдат лекувани навреме, това в по-късна възраст може да доведе до коксартроза, която е тежко инвалидизиращо заболяване, при което като крайна мярка, се налага подмяна на ставата с изкуствена.

Почти няма вариант да влияем на оформянето на тазобедрената става по време на бременността, но е препоръчително да се погрижим за този въпрос веднага след раждането на детето. Затова още до първия месец след раждането, бебето трябва да бъде прегледано за луксация и дисплазия. Единствено тази ранна диагностика може да установи дали детето има вродена луксация и /или дисплазия. Ако семейството няма възможност за такова изследване, поради отдалеченост, или липса на техника в района, непременно да направят рентгенова снимка около 4-ия месец на детето. Ехографското изследване на тазобедрената става е напълно безвредно и безболезнено за бебето.

Водещите специалисти в тази област, наричат първата седмица от раждането „златна седмица” за правилното развитие на тазобедрената става. Точно в този период е изключително важно детето да лежи по гръб с разтворени крачета. Обличайте детето с ританки и широки дрешки. Оставете крачетата и ръчичките свободни, така че да може да ги движи.

Второ контролно ехографско изследване се прави при навършване на 5-ия месец, защото тогава се появяват ядрата на вкостяване на бедрената кост. Целта е да се провери дали ставата се развива нормално.

 

За повече информация: https://web.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/