Тотална смяна на колянна става

КОГА Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОДЛОЖИТЕ НА ТАКАВА ОПЕРАЦИЯ

Протезирането на колянната става е един от най-големите успехи в днешно време в областта на ортопедията. В последното десетилетие постигнатите подобрения в хирургическите методики и в технологично напредналите материали, позволават резултатите да се усъвършенствуват в кратък и за дълъг период след протезирането на коляното.

В Европа годишно се правят около 230 000 тотални протези на коляното, а в Съединените щати около 300 000, така че протезното заместване на коляното може да се причисли към рутинните операции.В края на различните пред и пост–оперативни фази, ще бъдете в състояние да извършвате обичайните ежедневни действия много по-лесно и преди всичко самостоятелно и без болка.

С течение на годините хрущялната тъкан търпи физиологични промени на структурата си и става по-крехка. Факторите, които също предразполагат хрущяла да се накъсва, оголвайки костната повърхност на ставата, са наднормено тегло, влошаване на механичната ос, последици от счупвания и др. Прогресивното разрушаване на хрущялния слой, което довежда до директен контакт между костите е причината за болките. Клиничното последствие от това намаляване на хрущялния слой и на хроничното възпаление е появата на подутини и болки, в началото с настъпването на нощта, което с влошаването на болестта става непрекъснато и се изостря с ходенето.

Друго следствие от артрозата е прогресивното намаляване и блокиране на ставното движение.

Изборът на терапия в тези случаи зависи от степента на болката.

Операцията тотално протезиране на коляното представлява реконструиране на костната повърхност чрез единична протеза, която както нормално коляно ще има гладка повърхност,така и ще може да понася натоварване. За всеки тип имплант се предлага широка гама от модели в различни размери. Изборът на типа протеза зависи от структурата на костта, от теглото и от физическата активност на пациента. Материалите, използвани за протезите, са от високотехнологично ниво и гарантират почти абсолютна съвместимост и поносимост за много дълъг период.

Операцията се назначава след преглед от ортопед при изчерпани варианти на консервативно лечение.

За повече информация: https://web.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/