Необходимите витамини за здрави стави

За да се поддържа оптимално здравето на ставите е необходимо да се приемат определени хранителни вещества.

Разнообразието от здравословни продукти е голямо, но невинаги количеството на постъпилите в организма полезни вещества е достатъчно.

Затова е необходим приемът на допълнителни витамини. Вижте кои са те:

Един от тях е Витамин B6. Той благоприятства не само връзките и мускулите, но и обмяната на веществата, както и лесното усвояване на аминокиселините. Липсата му може да доведе до спад на имунната система, липса на концентрация и затруднено справяне на организма с възпалителните процеси.

Калцият, манганът и минералните соли също благоприятстват здравината на костната и ставната система. Специфичното при тях е че не винаги могат да бъдат в достатъчно количество в храната. Затова е препоръчително да се приемат допълнително с добавки.

Друг важен витамин за здравето на ставите е витамин D. Една от основните му функции е да подпомага абсорбцията на калций. Това е от особено значение за правилното развитие на костите и ставите и за добрата костна плътност. Различни проучвания сочат, че витамин D има способността да регулира възпалителните процеси в тялото. Това го прави изключително ценен за хора, страдащи от ставни заболявания.

Колагенът е един от най-важните елементи в организма. Той е около 25-35% от общото количество белтъци.

Основен компонент е в кожата, но и във всички други тъкани, които се разтягат и свиват. Сред тях са сухожилията, хрущялите и ставните връзки.

От своя страна  витамин C има голяма роля за синтеза на колаген. Затова и приемът му под формата на здравословна храна – плодове и зеленчуци, не е за подценяване в борбата с намаляващото му ниво през годините.

При необходимост от консултации, винаги може да се обърнете към специалистите на Отделение по ортопедия и травматология на МБАЛ ‘’Скин Системс’’.