Лечение при болки в коляното

Артритът е възпаление на една или повече стави.

Болка, подуване и скованост са основните симптоми на артрит.
Всяка става в тялото може да бъде засегната от болестта, но особено често потърпевшо е коляното.

Колянният артрит може да затрудни извършването на много ежедневни дейности, като например ходене или изкачване по стълби.
Това е основна причина за сериозно увреждане при много хора.

Най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит, но има повече от 100 различни форми.
Докато артритът е основно заболяване при възрастни, някои форми засягат и деца.
Въпреки че няма лек за артрит, има много възможности за лечение, които помагат за справяне с болката и поддържат активността на хората.

Както и при други артритни състояния, първоначалното лечение на артрит на коляното е нехирургично.

Специфичните упражнения могат да помогнат за увеличаване на обхвата на движение и гъвкавост, както и за укрепване на мускулите в крака.
Вашият лекар или физиотерапевт може да помогне за разработването на индивидуална програма за упражнения, която отговаря на вашите нужди и начин на живот.

Използването на помощни устройства като бастун, носене на амортизиращи обувки и вложки, или носенето на скоба, могат да бъдат полезни.
Скобата подпомага стабилността и функцията и може да бъде особено полезна, ако артритът е центриран от едната страна на коляното.
Има два вида скоби, които често се използват за артрит на коляното: "разтоварващата" скоба измества теглото от засегнатата част на коляното, докато "поддържащата" скоба помага за цялото натоварване на коляното.

Други средства за защита са прилагането на топлина или лед, използване на болкоуспокояващи мазила или кремове, или носенето на еластични превръзки, за да се осигури подкрепа на коляното и известно облекчение от болката.

Няколко вида лекарства са полезни при лечение на артрит на коляното.
Тъй като хората реагират по различен начин на лекарства, Вашият лекар ще работи в тясно сътрудничество с Вас, за да определи лекарствата и дозите, които са безопасни и ефективни за Вас.

За повече информация, моля посетете:

https://www.facebook.com/Skin.Systems.Orthopedics/