Храните, които вредят на ставите

Ако сте любител на здравословното хранене, почти сигурно е, че в списъка с храни ще попаднат тези, които оказват благоприятно въздействие на здравето на ставите.

Съществуват ли обаче храни, които могат да им навредят и кои са те?

Предстои да ви запознаем.

Започваме с храни, чието съдържание се характеризира с наличието на глутен. Характерното за това протеиново вещество е,  че се съдържа в почти всички зърнени култури. Хората с глутенова непоносимост проявяват по-често симптоми на ревматоиден артрит и синдром на Сьорген.

На второ място в списъка на забранените храни влиза червеното тлъсто месо. В него се съдържа арахидонова киселина, известна още под наименованието  Омега-6. Специалистите потвърждават,  че когато се абсорбира от организма, киселината се разгражда до мастни киселини, които могат да провокират възпалителни процеси.

Продължаваме с храните, претърпели термична обработка и най-вече пържене. Пържената храна е категорично изключена от менюто на хора, страдащи от артрит.

Рафинираните въглехидрати също са част от списъка на непозволените храни. Срещат се сред газираните напитки, сладкарските изделия и много консервирани храни. Най-общо тези храни провокират нарушение на кръвоснабдяването на съдовете, затрудняват кислорода до тях и съответно влияят деструктивно на ставите.

От напитките в списъка с негативно влияние върху ставите влизат кафето и алкохолните напитки. Добре известно е, че кофеинът възпрепятства усвояването на калция в организма. Подобно е и влиянието на алкохола, който пък унищожава калия в организма и оттам предизвиква изтъняване на ставния хрущял.

За повече информация и консултации, може да се обърнете към специалистите на болница ‘’Скин Системс.’’