Защо трябва да платим кучетата

Какво би било, ако един ден се събудиш и не може да виждаш? Абсурд! Това не се случва на добрите хора… Преди няколко седмици, обаче се случи на мен. А се имам за добър човек. Станах от леглото и почти нищо не виждах. Реших, че проблемът е в убийствената нощ, която бях прекарала – събиране с приятели, цигарен дим, 1 – 2 бири… С опипване стигнах до банята с надеждата след студения душ да прогледна, но не би… Продължавах да не виждам. Едва ли някой може да си представи какъв ужас изживява човек, когато осъзнае, че зрението му е отнето. Ей така, без нищо да е направил. Става сутрин и край – черна мъгла. Това, с което си свикнал и не обръщаш внимание, вече ти се струва безценно. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Какво обаче правят хората, които се раждат без да виждат? Как живеят те? В ужас или проклинайки живота… Едва ли. Ако се заговорите с някои от хората в единственото „Училището за кучета водачи” в София, ще разберете, че те са борбени, силни и най-вече знаят как да живеят на пълни обороти. Една от причините е, че те не са напълно лишени от зрение. Те се доверяват на очите на своето куче водач. За съжаление обаче в началото на лятото от Фондация „Очи на четири лапи”, основател на училището, обявиха, че то трябва да затвори врати. Няма достатъчно пари за обучението на шаровците. Единственият спонсор на школото M-Тел години наред помага по всякакъв начин на училището. Мобилният оператор дори удвои сумата, която всяка година дава на училището, за да може то да продължи дейността си. Досега от компанията заделяха по 25 000 лв., но след като се появи опасност от закриване, ръководството реши да удвои парите. Преди време отново с подкрепата на М-Тел фондация „Очи на четири лапи” осигури обучението на първия за България инструктор за кучета водачи, малко по-късно и изгради мрежа от приемни семейства за четириногите помощници.

За съжаление фондацията има нужда от още средства, за да погаси всички дългове. Годишната издръжка на кучешкото школо е 200 000 лв. Парите са необходими, за да се покрият всички разходи – обучението, заплатите, ветеринарните прегледи, храната… В момента в училището се обучават 14 кучета, които съвсем не са достатъчни, за да задоволят търсенето. Все повече незрящи хора търсят помощта на четириногите водачи. 2 години са необходими на едно куче, за да стане истински помощник на слепия човек. Програмата включва избор, социализация, обучение. Досега 40 слепи хора са получили такива кучета. Всеки един от тях е платил само 1 лв. за здравето на животното.

Сега обаче дори щедрата подкрепа на М-Тел не достига. 200 000 лв. не са много, ако се разделят и се вземат от бюджета на няколко големи фирми или пък от бюджета на Столична община, а може би и от държавата. 200 000 лв. обаче са достатъчни, за да могат тези лишени от най-важното си сетиво хора, да разчитат на своето обучено куче. Защо тогава сме изправени пред риска училището за кучета водачи да затвори врати? Може би, защото всеки от нас си казва „това няма да се случи на мен”. Но ето че преди няколко седмици се случи на мен. За мое щастие проблемът беше краткотраен и след няколко часа отново се радвах на зрението си. Някои хора обаче нямат този късмет. Те са обречени цял живот да живеят в мрак и очите на  кучето водач са тези, на които могат да разчитат. Не е ли време да престанем да си повтаряме „това няма да се случи на мен” и да се вземем в ръце. Да помогнем на тези хора, на тези кучета, на тези очи. И то не по друг начин, а с пари. Така както правят от “М-tel”.
Средства се набират на:

ФОНДАЦИЯ „ОЧИ НА ЧЕТИРИ ЛАПИ”
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
Кл. Батенберг
BIC:UNCRBGSF
IBAN: BG86UNCR76301039222548 – лев
BG95UNCR76301475658075 – евро