За силата на един подкаст или как бяха изтрити 2,1 млрд. долара от капитализацията на Spotify

Всяка единица от уравнението има значение. По същия начин стоят нещата и когато говорим за служителите/партньорите на която и да било бизнес структура. Казвам го по повод разгорелият се голям скандал със Spotify, Джо Роугън, редица музиканти и лекари.

Пазарната капитализация на Spotify Technology SA буквално се срина с около 2,1 млрд. долара само за три дни, след като Нийл Йънг изтегли песните си от аудио стрийминг гиганта в знак на протест срещу подкаста на Джо Роугън, разпространяващ опасна за здравето дезинформация.

Акциите на фирмата се сринаха с 6% между 26 и 28 януари, а в четвъртък (27 януари) приключиха на 19-месечен минимум от 171,32 долара за акция. Това стана, след като в сряда Йънг обяви, че настоява компанията да премахне от платформата си музиката му, като отбеляза, че „Spotify наскоро се превърна в много вредна сила чрез публичното разпространение на дезинформация и лъжи за COVID“. Той не цитира Роуган по име, но се позова на отворено писмо на медици, в което се приканва Spotify да се справи с лъжите, свързани с коронавируса, в подкаста The Joe Rogan Experience.

В последствие и Джони Мичъл обяви, че също ще премахне музиката си от Spotify като солидарен акт с Нийл Йънг и световната научна и медицинска общност по темата. Професорът по социални изследвания Брене Браун заяви с последствие, че ще спре да пуска нови епизоди на своя подкаст до второ нареждане, макар че не уточни причината за това. Ден след него желанието си да се раздели със Spotify обяви още един музикант - Нилс Лофгрен - мултиинструменталист, дългогодишен член на Е-street Band на Брус Спрингстийн и Crazy Horse на Нийл Йънг, който има 28 самостоятелни албума. 

Инвеститорите на Spotify с право се опасяват, че напускането на изпълнители може да нарасне лавинообразно през следващите дни и да доведе до множество спрени абонаменти. Хаштаговете #CancelSpotify, #DeleteSpotify и #ByeSpotify набират все по-голяма сила в социалните мрежи след ултиматума на Йънг и премахването на музиката му.

Роугън има ексклузивна многогодишна сделка със Spotify за 100 млн. долара, а през 2021 беше автор на най-слушания подкаст според компанията.Той предлага гостоприемна среда за гости с противоречиви гледни точки за пандемията, политиката и почти всяка друга тема.

Междувременно Spotify очерта стъпките, които ще предприеме, за да спре разпространението на подвеждаща информация за Covid-19 в опит да потуши задълбочаващата се полемика относно подкрепата си за водещия на подкасти Роугън. Бяха публикувани вътрешни правила, които регламентират какво съдържание е разрешено и какво не в услугата, а главният изпълнителен директор Даниел Ек, че компанията ще добави препоръка към всеки епизод на подкаст, в който се разглежда темата за Ковид-19.

По този начин Spotify се опитва да сложи край на надигащия се бунт сред гласовито малцинство от потребители и музиканти, без да отчуждава най-популярния си подкастър.

С интерес ще проследим доколко всичко това е довело до ефект и най-вече какъв ще бъде той.