Витамините - полезни за здравето на кожата

Кожата е онази част от тялото, която е най-видима. Да бъде тя красивата и сияйна е приоритет на всеки, а грижата за нея започва отвътре навън. Освен качествена козметика и натурални продукти, е необходимо да се приемат и витамини. Те осигурят правилен баланс на хранителни вещества, които помагат на кожата да изглежда здрава. Експертите в областта на дерматологията посочват няколко витамина, които играят важна роля за поддържане на красива, гладка и еластична кожа.

Витамин С

Витамин C е един от най-необходимите витамини. Той помага за поддържане на здрава кожа, предпазва от увреждане в следствие на излагане на слънце и намалява риска от появата на пигментни петна. Със своите антиоксидантни свойства, Витамин С помага за синтеза на колаген, който е важен за поддържане на млада и гладка кожа. Витаминът е полезен също и за бързото зарастване на рани, тъй като ускорява лечебния процес.

Дерматолозите препоръчват да се използва Витамин С при хиперпигментация, розацея и премахване на белези. Той може да се приема перорално и локално, върху засегнатия участък.

Витамин А

Витамин А, наричан още ретинол, стабилизира работата на мастните жлези, помага за премахване на пигментацията на кожата, регенерира епидермиса и подпомага производството на колаген. Той има страхотно антиоксидантно действие и предпазва кожата от прекомерно изсушаване, лющене и изтъняване. Ретинолът е ефективно средство за заглаждане на несъвършенства и бръчки, като се счита, че има най-силен ефект през нощта.

Той регулира омазняването и контролира появата на акне. Дефицитът на Витамин А в организма води до сухота, сърбеж и дискомфорт.

Витамин Е

Витамин Е без съмнение е един от най-важните за поддържане на здрава кожа. Той е мастноразтворим, а това му свойство предпазва от прекомерно изсушаване и предоставя защита от ултравиолетовите лъчи. Антиоксидантните и естествено противовъзпалителни свойства на витамина оказват влияние върху абсорбирането на UV-лъчите. Предотвратява натрупване на фини прахови частици, неутрализира свободните радикали и прави кожата по-устойчива на външни фактори.

Витамин Е може да подобри състоянието на дермата на клетъчно ниво. В комбинация с Витамин А предотвратява риска от поява на рак на кожата. При съвместен прием с Витамин С осигурява защита срещу оксидативния стрес и вредните ефекти.  

Витамин Д

Витамин Д е необходим, за да бъде кожата с равномерен и красив тен, а и за да поддържа естествен тонус на епидермиса. Това помага на организма да забави процесите на клетъчно стареене. Той предотвратява протичането на възпалителни процеси, засягащи кожата и появата на акне. Наличието на витамина в организма е от съществено значение за абсорбацията на калций, който е от съществено значение при лечение на псориазис.

Витамин К

Витамин К оказва изключително влияние за бързото възстановяване на кожата след раздразнения, наранявания и операции. Той оказва благоприятно въздействие върху нормалното кръвообращение, съсирването на кръвта  и така наречените „чупливи капиляри“, които са основна причина за поява на тъмни кръгове под очите.

Витаминът предпазва от възпаления и е основен компонент за лечение на кожни проблеми (вкл. стрии, бръчки и белези). Той изравнява тена, премахва подпухналостта, подобрява кръвообращението и ускорява регенерацията на тъканите.

Всеки проблем с кожата може да се свърже с липсата на витамини в тялото. Благоприятният им ефект върху организма е установен от множество експерти в сферата на дерматологията.

Ако и вие имате нужда от някой от тези или други витамини, последвайте линка за повече информация: https://drkrahtova.com/