В очакване на новия iPhone 5S

Остават броени дни до презентацията на IOS 7. Избраната дата от Apple за демонстрацията е 10 септември, а мястото – Сан Франциско. Тогава предстои официално да се запознаем с подобренията и нововъведенията, направени по операционната система. По-важното е, че на тази дата очакваме да бъде представен и новия iPhone 5S.

Едно от най-очакваните иновации от ентусиастите е системата за разпознаване на пръстови отпечатъци. Слуховете за това нововъведение тръгнаха още когато Apple купиха компанията AuthenTec, занимаваща се именно с тази технология. Очаква се първоначално сензорът за разпознаване да действа за отключване на телефона, без да се налага да се ползва слайдерът. В последствие технологията ще бъде използвана, за да се извършват плащания и за идентификация. Слуховете за добавката бяха подсилени и от включването на подобна функция в бета версията на IOS 7.

С новата операционна система идва и нов чип A7, който ще замени използвания до момента в iPhone 5 – A6. Това ще доведе до увеличаване на бързината, с която се ползва устройството, и то с цели 31%. Все още няма информация дали това ще се отрази на броя на ядрата и дали ще се измени графичната система. Запознати твърдят обаче, че A7 ще може да реализира 64-битова поддръжка, с което със сигурност ще се подобри бързината на устройството.

Сред нововъведенията се очаква и увеличаване на вградената памет. Според спекулациите максималната памет ще нарасне двойно и ще стане 128GB, което на пръв поглед изглежда твърде много. Да не забравяме обаче, че нуждата от памет се увеличава все повече покрай безбройните апликации, музикалните и видео файловете, които запазваме на телефона.

От Apple естествено не са пропуснали и подобренията по камерата. Данните са изключително противоречиви, когато става дума за спецификациите. Според японския блог Macotakara камерата ще остане 8-мегапикселова, но апертурата ще се увеличи до F2.0 (като на HTC One), като така ще се правят по-добри снимки на слаба светлина. Според други сведения, придобили по-голяма публичност, се очаква камерата да е 13-мегапикселова. Всички източници обаче са единодушни, че камерата на iPhone 5S ще разполага с двойна LED светкавица. Твърди се също, че сензор ще определя цвета на светкавицата, който може да е бял или жълт. Това ще спомогне за правилния баланс на бялото в изображенията. Сред допълнителните ъпгрейди, се споменава и чипсет за засичане на движението по време на снимане. Изглежда новият iPhone ще заприлича почти на полупрофесионален фотоапарат.

Това обаче не е всичко. От доста време потребителите на iPhone очакват нов цвят на устройството. Изглежда очакванията им ще се превърнат в реалност на 10 септември. От снимките и клиповете, които видяхме до момента, става ясно, че ще видим iPhone 5S в трети цвят - „шампанско“, както го описват специалистите. Коментарите са основно позитивни, тъй като от компанията не са се отплеснали с ярки краски, а са заложили на класически и ненатрапчив цвят.

В общи линии това са основните промени, които се очакват при iPhone 5S. Има и дреболии, като минимални промени по дизайна, които обаче не са потвърдени. Дали те отговарят на истината, тепърва предстои да разберем.

За да придобиете визуална представа за новия iPhone, гледайте видеото на следния линк - http://www.youtube.com/embed/rQerklkdEpQ?rel=0