Топ 10 дестинации за 2022 г., избрани от читателите на Tripadvisor

Както всяка година, така и тази, Tripadvisor определи топ дестинациите за 2022 г. Призьорите в Travellers’ Choice Awards са определни въз основа на качеството и количеството на отзивите и оценките на потребителите, касаещи настаняване, ресторанти и възможности за забавление в различни дестинации по света. Проучването е направено през периода 1.11.2020 г. – 31.10.2021г.

 

Топ 10 дестинации за 2022 г.

Победител в класацията на Tripadvisor за 2022 г. е Дубай, а към челната тройка се присъединяват Лондон и Канкун. Рим и Париж също остават в топ 10 на класацията, съответно на 5-то и 9-то място.

  1. Дубай
  2. Лондон
  3. Канкун
  4. Бали
  5. Крит
  6. Рим
  7. Кабо Сан Лукас
  8. Истанбул
  9. Париж
  10. Хургада

Топ 10 дестинации в Европа

Най-предпочитаната дестинация за 2022 г. в Европа е британската столица Лондон. Тя е следвана от най-големия гръцки остров Крит и италианската столица Рим. В топ 10 присъства и още един британски град, Единбург, който се нарежда 9-то място.

  1. Лондон
  2. Крит
  3. Рим
  4. Истанбул
  5. Париж
  6. Барселона
  7. Тенерифе
  8. Корсика
  9. Единбург
  10. Флоренция

Набиращи популярност

Първо място в категория „Набиращи популярност“ според читателите на Tripadvisor за 2022г. е отличена Майорка. Островът бележи най-голям ръст в отзивите и оценките на пътешествениците. Той има живописни морски заливи, подходящи за деца плажове и страхотна мавританска архитектура. Челната тройка се допълва от Кайро и остров Родос.

  1. Майорка, Испания
  2. Кайро, Египед
  3. о. Родос, Гърция
  4. Тулум, Мексико
  5. Дубровник, Хърватия
  6. Ибиса, Испания
  7. Натал, Бразиля
  8. Аруша, Танзания
  9. Гьореме, Турция
  10. о. Санторини, Гърция

За гурме любителите

Пътешествениците знаят, че храната е нещото, което ги потапя напълно в атмосферата на града. За това не е изненада, че златният медал в категория „Любители на храната“ печели Рим. Той събужда апетита на пътешетвеници от цял свят с автентични ястия от паста, а римското джелато не може да бъде пропуснато при посещение на града. В класацията на топ дестинациите на любителите на храната, Рим е следван от Лондон и Париж.

  1. Рим
  2. Лондон
  3. Париж
  4. Дубай
  5. Барселона
  6. Мадрид
  7. Сао ПАуло
  8. Ню Йорк
  9. Банкок
  10. Сингапур

Градски дестинации

В категория „Любители на града“ приза получава Дубай. Той е известен с ултрамодерната архитектура, активният нощен живот и луксозното пазаруване. Това го прави любимо място за пътешествениците, които са привърженици на градските дестинации.  На второ място отново се нареджда Лондон, а Рим го следва по петите.

  1. Дубай
  2. Лондон
  3. Рим
  4. Истанбул
  5. Париж
  6. Барселона
  7. Маракеш
  8. Мадрид
  9. Кайро
  10. Ню Делхи 

За търсещите слънце

В категория „Търсачи на слънце“  първо място грабва Канкун. Той пленява своите посетители с белия пясък и изкрящи лазурни води, които осигуряват истински релаксираща почивка. В тази категория Канкун е следван от Бали и Крит.

  1. Канкун
  2. Бали
  3. Крит
  4. Кабо Сан Ликас
  5. Плая дел Кармен
  6. Доминиканската република
  7. Майорка
  8. Хургада
  9. Тенерифе
  10. Корсика

За скиорите

Любителите на ски също са дали своя глас в класацията. Победителят в тази категория е Церман, който е следван от град Джаксън в САЩ и канадския Банф.

  1. Церман, Швейцария
  2. Джаксън, САЩ
  3. Банф, Канада
  4. Уилстър, Канада
  5. Куинстаун, Нова Зеландия
  6. Ортизеи, Италия
  7. Джаспър, Канада
  8. Парк Сити, САЩ
  9. Шамони, Франция
  10. Брекенридж, САЩ

 

Отличените дестинации за 2022 г. са интересни и предпочитани за много пътешественици. Вие коя ще посетите през тази година?