След Bigbob и Call-Yo на ринга излизат Superbob и Unicall L

След скорошната изява на два нови тарифни плана, които премериха сили помежду си Bigbob и Call – Yo потребителите вече имат възможността да направят нов и то изпипано по-добър избор между двама нови играчи. Кои са те? Става дума за най-новото отроче от серията Bobэ – Superbob и това на Виваком – Unicall L. Superbob се появи изненадващо и поднесе на потребителите възможността да станат негови последователи. Възползвайки се от доста безплатни минути към мобилни и фиксирани мрежи, колосален брой смс-и, доста ниска цена разговор на минута и може би най-важното за потребителите – липсата на обвързващ договор. С появата си Superbob обяви, че от него ще могат да се възползват всички, но само до 20 юни 2012г., предлагайки следното:

Месечна такса-14.90 лв.
Цена за минута разговор – 10,8 ст.
Включени минути в мрежата на оператора – 500.
Включени фиксирани национални минути-500.
Включени мобилни минути в други национални мрежи-500.
Включени смс-и-500.
Липса на дългосрочен договор.
След появата на Супербоб вероятно доста са си помислили, че този тарифен план е крайно изгоден и ще остане без аналог, но засилващата се конкуренция отново не отстъпи. От своя арсенал Виваком извади Unicall L като намали неговата месечна такса от 30 на 15 лв. и обяви следните екстри:
Цена за минута разговор – 25 ст.
Включени минути в мрежата на оператора-480.
Включени фиксирани национални минути – 600.
Включени мобилни минути в други национални мрежи – 120.
Включени смс-и – 0.
Дългосрочен договор – задължително.
Всеки сам за себе може да направи сравнението и да види предимствата на двата тарифни плана, но струва ми се, че везната клони към Супер Боб, който, без да се колебае и да бъде предизвикван щедро отпусна на потребителите:

- 500 минути, които могат да се ползват към други оператори, докато Unicall L дава само 120
- 500 смс-а отпуска Superbob, а при Unicall няма
- Superbob има два пъти по-ниска цена на минута към всички национални мрежи в сравнение с Unicall L
- При Супербоб няма дългосрочен договор, докато при Unicall има такъв и то за минимум една година.

Какво се получава? Де факто Unicall L се изправи на ринга, но се оказва пестелив на брой смс-и, цена на разговор в минута и минути към други оператори. И все пак, ако някой прояви интерес към него може да се абонира само до 20 юни 2012 г, какъвто е и срока при Superbob.

С появата на тези планове се убеждавам, че конкуренцията може да има добри последствия, такива, за каквито потребителите особено на мобилни услуги някога преди време са мечтали да не ги обвързват с договор. Да разполагат с повечко включени минути при възможно по-ниска месечна таксичка, да плащат по-ниска цена на разговор в минута, да не щадят броя на кратки текстови съобщения.