Поглед в бъдещето с Google Glass

Google Glass е едно от най-забележителните технически постижения, излизало в последните години. Очилата от ново поколение предлагат възможности, които до момента са изглеждали като извадени от научно-фантастичен филм. Те изпълняват звукови команди, дават бърз достъп до информация, служат за забавление и изненадват с още безброй предимства.

Устройството придоби особена популярност покрай подкрепата на Google. Така прототипът влиза за производство и е официално представен през февруари 2013 г.

В общи линии Glass разполага с 1GB Рам, 16 GB вградена памет, двуядрен процесор, проектор с резолюция 640x360px, 5MP камера, микро USB порт и Blue Tooth.

Разработката представлява рамка, на която е монтиран малък екран в горния десен ъгъл. На него се появява информация, която може да варира от прогноза за времето, до нов мейл, входящо обаждане и какво ли още не. Много от комнадите са гласови, което ще ви спести доста от работата с мобилния телефон.

Самото стъкло, което служи за дисплей е изключително леко. Според компанията това допринася за общото тегло на устройството от 50 грама. Това е по-малко от теглото на стандартните очила, които повечето от нас използват в ежедневието си.

Със смарт очилата ще може да сърфирате безпроблемно в интернет. Това включва лесен достъп до мейл и социални мрежи. Така с гласова команда може да откриете важна за вас информация или да споделите файл с ваш приятел. В бъдеще се предвижда да ползвате устройството и за да пазарувате онлайн.

Иновативното изобретение разполага и с камера. С нея не само могат да се правят снимки и видео, но и да се получава информация за заобикалящата ни среда. Така лесно бихте се ориентирали с помощта на Google Maps, може да получите информация за времето или за наякой продукт, който желаете да закупите от магазина. Също така може да провеждате общ чат с приятели или просто да откриете някой от тях, ако е в близост до вас.

Управлението на Glass включва улеснена комбинация от жестове и гласови команди. Така например, ако получите нов е-мейл, ще може да го прочетете само с един поглед нагоре. С устройството ще може да контролирате и функциите на телефона си, благодарение на blue tooth технологията. Колкото и развит обаче, Google Glass не може да замени мобилните апарати – поне за момента. С иновативното устройство ще може също да слушате музика от телефона си, без да се налага да ползвате слушалки.

Тепърва производителите на апликации ще представят игри и удобни приложения, които да направят Glass още по-полезен. За момента свободно могат да се ползват услугите на Google, като Google Maps, Gmail, Google+ и т.н. След останалите анонсирани приложения са тези на NY Times, Evernote, Path, Elle и CNN.

Разбира се, като всяко нововъведение, и Glass има своите недостатъци. Сериозен проблем на устройството е животът на батерията, която според изпробвалите го, трае около 5 часа при умерена употреба. Ако тръгнете обаче да снимате видео, Glass ще издържи най-много два часа. Проблемите с видеото не спират до там. Устройството не индикира кога се записва видео, което предизвика сериозен дебат за нарушаването на личното пространство и правата на човека. За момента не е вградена и система, с която да гледате клипове. Често се чува и за проблеми с гласовите команди, което води до грешни търсения и избирания.

Въпреки всичко, това е изцяло ново устройство, което тепърва ще търпи промени и го очакват много подобрения. Но за скромната сума от 500 долара, може би е необходимо да изчакаме поне до следващата версия на очилата, преди да се сдобием с чифт.

Видео представяне на Google Glass може да гледате на този адрес - http://youtu.be/v1uyQZNg2vE