Операция за смяна на тазобедрена става

Стандартната оперативна интервенция за смяна на тазобедрена става е с продължителност между 1 ½ и 3 часа. На пациента се предоставя избор между обща (пълна), спинална и епидурална анестезия. След като пациента е вкаран в анестезия хирурга прави разрез с дължина между 15 и 25 см по страничната повърхност на бедрото в горната му част. Хирурга може да избере да достигне до ставата отстрани, отпред или отзад. След като достигне до тазобедрената става, хирурга изважда главата на бедрената кост от ацетабулума (ямката) и я отстранява със специален костен трион.

Използват се специални инструменти за обработка на ацетабулума, с които се отстранява остатъчния ставен хрущял и се оформя ямка с правилна форма, която да приеме ацетабуларната част на ендопротезата. Тази част представлява хемисфера с централна ямка, в която да легне главата на другата част на ендопротезата. Тази хемисфера може да е изработена от специален полиетилен или метална външна част с полиетиленова или керамична вложка. 

След избиране на подходящия размер за пациента, хирурга поставя ацетабуларната компонента. Ако е избрана циментна ендопротеза закрепването към костта става със специален акрилатен полимерен цимент. При механичните протези се разчита на плътния контакт между стените на ямката и избраната капсула. Механичните протези са със специално покритие позволяващо врастване на костно вещество към протезния елемент, което прави фиксацията изключително ефективна. 

За да замести отстранената бедрена глава, чрез използване на костни пили, хирурга оформя ложето за бедрената част на ставата в канала на бедрената кост. Стеблото (бедрената компонента на ставата) се поставя в бедрената кост отново чрез прилагане на костен цимент или по механичните принципи на плътен контакт. 

Самата глава представлява метално или керамично топче с конусовиден отвор за свързване със стеблото. След поставяне на главата ставата се намества, проверява се стабилността на ставата и тъканите се зашиват по слоеве.

В областта на ендопротезата се поставя дренаж- полиетиленова тръбичка с множество отвори, която се свързва с вакуумна банка. Ролята на дренажа е да намали следоперативния хематом в областта на интервенцията.

За повече информация:

https://skinsystems.bg/bg/department/otdelenie-po-ortopediya-i-travmatol...