С идването на пролетта и зараждащото се с него позитивно настроение, днес съм решила да посоча няколко храни, които ни правят щастливи. Защото освен хубавите емоции и позитивни хора, експертите установяват,че за доброто ни настроение, влияние оказва и храната, която ядем.
Затова днес ще ви препоръчам няколко храни, с които можем да си гарантираме цветно пролетно настроение.
Да започнем със спанака. Спанакът дава енергия на тялото, бори се с умората и помага за по-добрата концентрация. Освен това е чудесен източник на витамин B6, който улеснява производството на серотонин – хормона на щастието.
Ако обичате да хрупкате ще ви препоръчам и бразилски орех. Те са един от най-добрите източници на минерала селен, който пък се бори с лошото настроение и тревожността.
Ако страдате от депресивни състояния ще ви препоръчам горещо и по-мазната риба. Риби като сардините например, които са богати на омега-3 мастни киселини, помагат на мозъка да интерпретира настроенията и да се концентрира по-добре.
Ако познавате някоя баба от село, не пропускайте да и поискате бурканче кисело мляко.Неслучайно японците тачат вкуса на родното млечно изкушение, защото то е богато на калций. Това е минерал, който омекотява рязката промяна в настроенията, депресията и тревожността.
Не подминавайте и бананите. Те засищат глада и подобряват настроението между храненията, като балансират нивата на захарта. Също са пълни с витамин B6 и освен това изобилстват от триптофан – киселината, която мозъкът превръща в серотонин.
Но не подминавайте и сладките картофи. Те са чудесна алтернатива на обикновените картофи, тъй като са богати на фолиева киселина и запазват нивата на кръвната захар стабилни. А когато тези нива са постоянни и в норма, усмивката няма как да слезе от лицето ни.
Утре е събота. Така че защо не с утрешното пазаруване не напълните кошницата с някои от тези продукти. Все пак пролетта наближава.:)