Новите джаджи от Световния мобилен конгрес

За поредна година стотици хиляди почитатели на технологичните иновации се стекоха в Барселона за ежегодния Световен мобилен конгрес. Събитието, което се провежда в продължение на 4 дни, вече изненада многобройната публика с новости от света на мобилните устройства, включително новите Samsung Galaxy S5 и Sony Xperia Z2.

Samsung Galaxy S5

Очакваният с интерес Galaxy S5 бе показан редом с два нови смарт-часовника на Samsung. Флагманът на корейския технологичен гигант изненада с полезни нововъведения, които са насочени към здравето на потребителите. Така с него ще може да мерите пулса си, да изброите броя крачки, които сте извървяли или да следите състоянието си във фитнеса. Привидно странният избор на компоненти донякъде е оправдан, предвид че световната тенденция е хората все повече да обръщат внимание на здравето си.

Помощник във фитнеса е един от двата смарт-часовника, представени от Samsung, а именно Gear Fit. Неговата цел е да ви запознава с всякаква полезна информация по време на тренировка. Най-отличителното при него е дизайнът, който е изчистен, а формата на дисплея е извита. Така той автоматично става по-достъпен за жените, които не бяха въодушевени от първия Galaxy Gear, който бе тежък и с голям дисплей. Устройството е подходящо и за четене на мейли, съобщения и за проверка на метео информация.

Самият Gear 2 не се отличава особено от предшественика си. Трябва да се отбележи обаче, че е по-лек и по-тънък. Той превъзхожда Gear Fit с възможността да прави снимки и да отговаря на обаждания. Към него вече са прибавени и слушалки.

Но нека се върнем към Samsung Galaxy S5. Иска ми се да ви запозная с някои от спецификите му, които го правят по-добър от S4. Сред очевидните разлики е камерата, която вече достига 16 мегапиксела и обещава кристално качество на изображенията. Изцяло нов е сензорът за разпознаване на пръстов отпечатък, който Apple представиха първи миналата година с iPhone 5S. С него ще отключвате телефона и ще имате възможност да правите плащания.

Смартфонът вече предлага "Kids Mode", който ви гарантира, че детето ви няма да попадне на нещо неподходящо в интернет, нито ще се докопа до мейлите ви. Сред особеностите спада и още една принадлежност, присвоена от друга марка телефони, а именно резистентността към вода и прах. Samsung Galaxy S5 ще стане достъпен за покупка през април.

Sony Xperia Z2

Другото предложение, представено на мобилния конгрес бе Sony Xperia Z2. Новото предложение на Sony отново ще заложи на визуалните качества на продукта. По-добри цветове на дисплея, по-добро качество на снимки и видео, което вече ще може да се записва с Ultra HD качество. Въпреки това камерата не повишава броя на пикселите, които остават 20.7.

Предвид краткото време между разпространението на Z1 и анонса за Z2 – едва 6 месеца, очаквано няма невероятни технологични подобрение по апарата. Външно устройството има 2 инча в дължината на дисплея, но като цяло дизайнът е запазен.

Вътрешността на смартфона е получила повече подобрения, като сред тях са новите 3GB RAM - вместо 2, както и малко по-бърз процесор. Времето за разговори също ще се увеличи, но почти неосезаемо, поради увеличения капацитет на батерията. Телефонът ще работи  последна версия на операционната система Android - 4.4.2 KitKat.

Nokia X

Новото предложение на Nokia, както вече писахме в Паралел, ще е революционно по простата причина, че ще ползва не Windows, а Android. Телефонът обаче ще включва услуги на Microsoft като Skype и OneDrive. Производителите споделиха, че телефонът ще отвори нови хоризонти за Microsoft, въпреки смяната на операционната система. Потвърди се и информацията, че апаратът ще е със сравнително ниска цена и ще е достъпен за всички.

Очаквайте следващата седмица продължение на темата, когато ще разгледаме и други устройства и иновации, представени на Световния мобилен конгрес.